Reklama
Reklama

Lepsza od jarzynowej. Sałatka siostry Anastazji to hit na moich imprezach

Sałatka siostry Anastazji to idealne danie na śniadanie czy kolację. Niby jest to zwykła sałatka jarzynowa - bogactwo składników i ich idealne proporcje tworzą wyjątkowe danie, które z powodzeniem sprawdzi się nawet podczas świąt i przyjęć. Jeśli chcesz, poeksperymentuj z własnymi modyfikacjami. Ten przepis idealnie się do tego nadaje.

Klasyczna sałatka jarzynowa cieszy się niesłabnącą popularnością - Polacy wprost ją uwielbiają. Jest niezwykle aromatyczna i sycąca, po prostu pyszna. Tym razem zrób sałatkę jarzynową siostry Anastazji - jej sekretem są idealne proporcje jeżeli chodzi o poszczególne składniki.

Sałatka siostry Anastazji - lista składników

  • 500 g ziemniaków, 
  • 300 g marchewek, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 mały seler, 
  • 100 g groszku konserwowego, 
  • 4 jajka, 
  • 3 ogórki kiszone, 
  • 1 cebula. 

Dressing: 

  • 150 g majonezu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • szczypiorek do dekoracji. 

Sprawdź także: Wiosenna sałatka na płaski brzuch. Po niej będziesz czuć się lekko

Reklama

Sałatka siostry Anastazji - przepis

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 

Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i także ugotuj do miękkości, uważając, by ich nie rozgotować. Lepiej, by pozostały nieco twarde niż zbyt miękkie i rozpadające się. 

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich także pokrojone ogórki. 

Cebulę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem, by usunąć gorycz. Odsącz i osusz, a następnie dodaj do reszty składników. 

Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój w drobną kostkę. 

Groszek odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą majonez z przyprawami. Przyrządzonym sosem zalej składniki sałatki. Całość dobrze wymieszaj, do całkowitego pokrycia wszystkich elementów. 

Sałatkę siostry Anastazji wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj ją na zimno, po udekorowaniu siekanym szczypiorkiem. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek

O niebo lepsze od małosolnych. "Krokodylki" robię, gdy tylko ogórki gruntowe pojawią się na straganach

Austriacki gulasz według przedwojennego przepisu. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki