Lepsze niż klasyczne frytki. Moja rodzina nie chce już słyszeć o innych
Frytki z cukinii to szybka przekąska, która świetnie sprawdzi się jako alternatywa chipsów czy krakersów. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również na imprezę. Sprawdź, jak przygotować je w domu i zachwycić nawet sceptyków warzywnych przekąsek.
Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku, smakują wyjątkowo - nic dziwnego, że cieszą się coraz większą popularnością. Gdy raz zrobiłam frytki z cukinii, nie chciałam już wracać do klasycznej ziemniaczanej wersji.
Bardzo chętnie robię je jako dodatek do obiadu, ale mogą być także samodzielną przekąską - na przykład w towarzystwie jogurtowo-czosnkowego sosu. W tej wersji są bardzo dobre zwłaszcza gdy masz gości.
- 2 cukinie,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 80 g bułki tartej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w słupki. Jeśli mają dużo pestek, delikatnie je usuń. Frytki posól, popieprz, a następnie oprósz ziołami prowansalskimi.
Przygotuj trzy miski: do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka, roztrzep je, a następnie do trzeciej wsyp bułkę tartą.
Każdą frytkę obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej warstwę oleju. Smaż frytki partiami na średnim ogniu aż będą złociste z każdej strony. Odsącz je na papierowym ręczniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Łagodny smak, kremowa konsystencja. Nic dziwnego, że każdy prosi o dokładkę
Ta sałatka będzie hitem każdej imprezy. Nawet wybredny wuj będzie mlaskał z zachwytu
Lepszego dżemu na zimę nie zrobisz. Te owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia