Reklama
Reklama

Lepsze niż klasyczne frytki. Moja rodzina nie chce już słyszeć o innych

Frytki z cukinii to szybka przekąska, która świetnie sprawdzi się jako alternatywa chipsów czy krakersów. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również na imprezę. Sprawdź, jak przygotować je w domu i zachwycić nawet sceptyków warzywnych przekąsek.

Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku, smakują wyjątkowo - nic dziwnego, że cieszą się coraz większą popularnością. Gdy raz zrobiłam frytki z cukinii, nie chciałam już wracać do klasycznej ziemniaczanej wersji. 

Bardzo chętnie robię je jako dodatek do obiadu, ale mogą być także samodzielną przekąską - na przykład w towarzystwie jogurtowo-czosnkowego sosu. W tej wersji są bardzo dobre zwłaszcza gdy masz gości. 

Frytki z cukinii - lista składników

  • 2 cukinie, 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • 2 jajka, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 80 g bułki tartej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Frytki z cukinii - przepis

Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w słupki. Jeśli mają dużo pestek, delikatnie je usuń. Frytki posól, popieprz, a następnie oprósz ziołami prowansalskimi. 

Reklama

Przygotuj trzy miski: do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka, roztrzep je, a następnie do trzeciej wsyp bułkę tartą. 

Każdą frytkę obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej warstwę oleju. Smaż frytki partiami na średnim ogniu aż będą złociste z każdej strony. Odsącz je na papierowym ręczniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Łagodny smak, kremowa konsystencja. Nic dziwnego, że każdy prosi o dokładkę

Ta sałatka będzie hitem każdej imprezy. Nawet wybredny wuj będzie mlaskał z zachwytu

Lepszego dżemu na zimę nie zrobisz. Te owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia

INTERIA.PL