Reklama
Reklama

Letni gulasz z dużą ilością warzyw. Przepis na zdrowy i smaczny obiad

Gulasz kojarzy ci się z ciężkostrawnym daniem z dużą ilością mięsa? Nic bardziej mylnego, w naszym przepisie na letni gulasz oprócz wołowiny znajdziesz kompozycję warzyw, które sprawiają, że danie jest lżejsze. Ponadto dostarcza porządnej porcji błonnika, witamin i minerałów. Sprawdź, jak go przygotować, aby mięso było miękki, a warzywa pyszne i nierozgotowane.

Letni gulasz jest lekki, pełen sezonowych warzyw - zupełnie inny od klasycznego mięsnego wariantu. Świetnie sprawdzi się na obiad nawet w upalne dni. Mięciutkie mięso, delikatny kalafior, lekko słodka papryka i chrupiące zielone szparagi, oraz młode ziemniaki to połączenie idealne. Całość podkręca czosnek, cebula, oraz spora ilość przypraw, słodkiej, wędzonej i ostrej papryki. To danie na długo cię nasyci, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Sprawdź także: Idealny dodatek do grilla. Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych

Reklama

Przepis na letni gulasz

Do przygotowania letniego gulaszu, będziesz potrzebować:

  • 500 g łopatki wołowej, 
  • 250 g młodych ziemniaków, 
  • ¼ kalafiora, 
  • ½ pęczka młodych szparagów, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • ½ żółtej papryki, 
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 75 ml słodkiej śmietany (18 proc.), 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej rzepakowy.

Gotowy gulasz możesz podawać sam lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. 

Jak zrobić letni gulasz? 

Oczyść mięso i pokrój w paski. Przełóż do miski. Oprósz sproszkowanymi paprykami, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. Odstaw na czas dalszych przygotowań. 

Obierz ziemniaki i pokrój na cząstki. Podziel kalafior na różyczki. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce. 

Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Włóż do niej ziemniaki. Po kilku minutach dołóż kalafior. Gotuj jeszcze kilka minut. Warzywa mają być półtwarde. Wyłów je cedzakiem i dodaj do wody więcej soli (nawet kilka łyżek), a także cukier i masło. Włóż do wody szparagi (tak, by wystawały tylko główki) i gotuj jeszcze kilka minut. Odcedź. 

Posiekaj obraną cebulę. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w kostkę.  

Zeszklij cebulę na oleju w głębokiej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, a po chwili - paprykę. Smaż, aż papryka zmięknie. Wówczas dołóż mięso i smaż jeszcze kilka minut. 

Zalej zawartość patelni gorącym bulionem połączonym z koncentratem pomidorowym. Duś gulasz na wolnym ogniu, aż mięso całkowicie zmięknie (około pół godziny). W połowie duszenia dodaj ziemniaki i różyczki kalafiora. 

Dodaj do gulaszu śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ze szparagami. Podawaj gulasz gorący. Nie wymaga żadnych dodatków, choć możesz go zaserwować z pieczywem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację

Robisz w 5 minut i czekasz, żeby się zmroziły. To najlepsze domowe lody

Podaj naleśniki jak zapiekankę. Największym sekretem jest farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne