Letni gulasz z dużą ilością warzyw. Przepis na zdrowy i smaczny obiad
Gulasz kojarzy ci się z ciężkostrawnym daniem z dużą ilością mięsa? Nic bardziej mylnego, w naszym przepisie na letni gulasz oprócz wołowiny znajdziesz kompozycję warzyw, które sprawiają, że danie jest lżejsze. Ponadto dostarcza porządnej porcji błonnika, witamin i minerałów. Sprawdź, jak go przygotować, aby mięso było miękki, a warzywa pyszne i nierozgotowane.
Letni gulasz jest lekki, pełen sezonowych warzyw - zupełnie inny od klasycznego mięsnego wariantu. Świetnie sprawdzi się na obiad nawet w upalne dni. Mięciutkie mięso, delikatny kalafior, lekko słodka papryka i chrupiące zielone szparagi, oraz młode ziemniaki to połączenie idealne. Całość podkręca czosnek, cebula, oraz spora ilość przypraw, słodkiej, wędzonej i ostrej papryki. To danie na długo cię nasyci, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Sprawdź także: Idealny dodatek do grilla. Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych
Do przygotowania letniego gulaszu, będziesz potrzebować:
- 500 g łopatki wołowej,
- 250 g młodych ziemniaków,
- ¼ kalafiora,
- ½ pęczka młodych szparagów,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 75 ml słodkiej śmietany (18 proc.),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej rzepakowy.
Gotowy gulasz możesz podawać sam lub z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Oczyść mięso i pokrój w paski. Przełóż do miski. Oprósz sproszkowanymi paprykami, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. Odstaw na czas dalszych przygotowań.
Obierz ziemniaki i pokrój na cząstki. Podziel kalafior na różyczki. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce.
Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Włóż do niej ziemniaki. Po kilku minutach dołóż kalafior. Gotuj jeszcze kilka minut. Warzywa mają być półtwarde. Wyłów je cedzakiem i dodaj do wody więcej soli (nawet kilka łyżek), a także cukier i masło. Włóż do wody szparagi (tak, by wystawały tylko główki) i gotuj jeszcze kilka minut. Odcedź.
Posiekaj obraną cebulę. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Zeszklij cebulę na oleju w głębokiej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, a po chwili - paprykę. Smaż, aż papryka zmięknie. Wówczas dołóż mięso i smaż jeszcze kilka minut.
Zalej zawartość patelni gorącym bulionem połączonym z koncentratem pomidorowym. Duś gulasz na wolnym ogniu, aż mięso całkowicie zmięknie (około pół godziny). W połowie duszenia dodaj ziemniaki i różyczki kalafiora.
Dodaj do gulaszu śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ze szparagami. Podawaj gulasz gorący. Nie wymaga żadnych dodatków, choć możesz go zaserwować z pieczywem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację
Robisz w 5 minut i czekasz, żeby się zmroziły. To najlepsze domowe lody
Podaj naleśniki jak zapiekankę. Największym sekretem jest farsz