Reklama
Reklama

Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej

Czy to gołąbki? Niby wyglądają podobnie, ale jednak wewnątrz próżno szukać ryżu czy kaszy. Te zawijasy należy usmażyć na patelni, więc o wiele lepiej do tego dania pasuje nazwa krokietów z kapusty. Są wyjątkowe w smaku - delikatne, a jednocześnie bardzo wyraziste i nieco pikantne. Rozpływające się w ustach mięso owinięte skarmelizowaną kapustą, w towarzystwie lekko orientalnych przypraw będzie strzałem w dziesiątkę.

To danie można nazwać krokietami z kapusty w wersji dietetycznej, ponieważ zamiast naleśników do zawijania wykorzystano tu kapuściane liście. Niektórzy mogą stwierdzić, że to po prostu gołąbki bez ryżu. Niezależnie od tego, które nazewnictwo podoba ci się bardziej, jeśli masz ochotę na pyszny i sycący obiad z mięsem mielonym i kapustą, postaw na tę potrawę. Aby danie wyszło wyśmienicie, konieczne będzie odpowiednie doprawienie farszu. Do mięsa dodaj jajko, cebulę, sporą ilość świeżej kolendry, czosnku, imbiru, oraz nasiona kopru włoskiego, chili i pachnący cynamon. Danie wychodzi tak dobre, że na pewno w mig zniknie z talerzy. 

Reklama

Sprawdź także: Mięciutkie roladki z kurczaka z serowym nadzieniem. Domownicy poproszą o dokładkę

Przepis na krokiety z kapusty 

Do przygotowania tej potrawy, będziesz potrzebować:

  • 1 główka białej kapusty, 
  • 750 g mięsa mielonego, najlepiej cielęciny lub jagnięciny, 
  • 1 cebula, 
  • 1 jajko, 
  • 1 garść świeżej kolendry, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka imbiru, 
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • ½ łyżeczki chili.

Sos pomidorowy: 

  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia, 
  • koperek do posypania. 

Gotowe danie podawaj na ciepło, najlepiej polane sosem pomidorowym. Możesz zaserwować je z ziemniaczanym puree lub kromką chleba. 

Jak zrobić krokiety z kapusty? 

Przygtouj kapustę. Do dużego garnka włóż główkę kapusty i zalej ją wodą, by była całkowicie przykryta. Zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. Następnie wytnij rdzeń i delikatnie zdejmuj wierzchnie liście, uważając, by ich nie uszkodzić. Zdjęte liście zblanszuj wrzątkiem przez 2-3 minuty, by były jeszcze elastyczniejsze. Odcedź i odstaw do przestudzenia. 

Zrób sos pomidorowy. W garnku podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w bardzo droną kostkę i czosek przeciśnięty przez praskę. Dodaj passatę pomidorową, wszystko chwilę podduś. Dopraw solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo zmiksować blenderem. 

Przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na oliwie do ładnego zeszklenia. Odstaw. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowaną kolendrę i wszystkie pozostałe przyprawy. Bierz po jednym liściu i odetnij stwardniały rdzeń. Nałóż łyżkę farszu i zwiń raz. Następnie złóż boki do środka i kontynuuj zwijanie. Odkładaj na bok, łączeniem do dołu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Ostrożnie połóż krokiety z kapusty na rozgrzany tłuszcz i smaż je z każdej strony do zarumienienia. 

Przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem pomidorowym, piecz przez około 45 minut do godziny, w zależności od wielkości gołąbków. Podawaj z posiekanym koperkiem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów

Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne