Lubisz połączenie bananów i czekolady? Zrób to pyszne ciasto bez pieczenia
Po południu mają wpaść goście, a ty nie masz czym im poczęstować? Z pomocą może przyjść przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. To pyszne połączenie bananowego, delikatnego kremu, biszkoptu oraz ciemniej czekolady na pewno przypadnie wszystkim do gustu.
Ciasto bananowe bez pieczenia to doskonały wybór na słodką przekąskę dla zabieganych lub początkujących adeptów cukiernictwa. Delikatne warstwy biszkoptu nasączone likierem bananowym przeplatają się z aksamitnym kremem tworząc genialną i lekką jak chmurka kompozycję. Całość wieńczy gładka polewa z gorzkiej czekolady, która dodaje deserowi głębi i wyrafinowania. Ciasto będzie idealne na każdą okazję i zachwyci nie tylko wielbicieli bananów. Łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne - z pewnością zasmakuje wszystkim twoim gościom.
Sprawdź także: Przestałam kupować, robię w domu. Rodzina uwielbia moje ptasie mleczko
Do przygotowania tego przepisy będziesz potrzebować gotowego biszkoptu o wymiarach 36 x 26 cm. Oczywiście, jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić go samodzielnie. Alternatywą dla dużego biszkoptu, mogą być małe okrągłe biszkopciki, ciasto również wyjdzie smaczne.
Masa bananowa:
- 250 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 2 banany,
- 1 łyżka cukru pudru lub proszku Śmietan-fix.
Poncz:
- 100 ml przegotowanej wody,
- 30 ml likieru bananowego.
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki,
- 200 g gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
- gotowy biszkopt lub paczka biszkoptów.
Biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe blaty, a potem przetnij je pośrodku, aby otrzymać 4 blaty biszkoptu 18 x 26 cm. Oczywiście możesz upiec własny biszkopt, jednak w tym wypadku nasze ciasto musiałoby mieć inna nazwę.
Serek mascarpone utrzyj w jednej misce, dorzuć rozgniecione banany i dokładnie wymieszaj. Zimną (wprost z lodówki) śmietankę ubij na mocnych obrotach miksera na sztywno. Utrwal łyżką cukru pudru lub Śmietan-fixu. Ostrożnie przekładaj ubitą śmietanę do utartego serka i delikatnie mieszaj, aby nie pozbawić masy puszystości. Wymieszaj do połączenia składników.
Wymieszaj przegotowaną wodę z likierem bananowym, a jeśli potrzebujesz wersji bezalkoholowej - wlej 2-3 łyżki syropu bananowego. Powstałym ponczem nasącz pierwszy blat ciasta i wyłóż 1/3 kremu bananowego. Następnie przykryj drugim biszkoptem i powtarzaj czynności do wykończenia komponentów tak, aby na wierzchu ciasta znalazł się biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie drobno posiekaj czekoladę i umieść w garnku lub metalowej misce. W małym rondelku lub mikrofalówce podgrzej śmietankę, lecz uważaj, aby jej nie zagotować. Podgrzaną śmietanką zalej czekoladę, odczekaj ok. 1 minutę, po czym wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą masą polej ciasto i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia.
Ciasto bananowe bez pieczenia serwuj schłodzone, a przed podaniem możesz posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladową posypką.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły