Reklama
Reklama

Lubisz sałatkę ziemniaczaną i jarzynową? Ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu

Najlepsze rozmowy toczą się oczywiście przy stole. Jednak oprócz miłego towarzystwa, musi znaleźć się na nim także pyszne jedzenie. Na każdej domówce powinna pojawić się sałatka, koniecznie pełna warzyw, z dodatkiem wyrazistego sosu, który podbije smak składników. Jeśli czeka cię rodzinna uroczystość, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę integracyjną.

Planujesz zaprosić gości i nie masz pomysłu na prostą, smaczną przekąskę? Proponujemy sałatkę integracyjną, która z pewnością zadowoli każde podniebienie, nawet to wegetariańskie. Potrawa przypomina nieco klasyczną sałatką jarzynową, której nikt nie odmówi. Będzie doskonałym i ekonomicznym rozwiązaniem na imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy rodzinne uroczystości. Świetnie smakuje schłodzona, dlatego możesz ją przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać z lodówce. 

 Sprawdź także: Nie wiesz, co zabrać ze sobą do pracy lub szkoły? Wypróbuj sałatkę na drugie śniadanie

Przepis na sałatkę integracyjną 

Sałatka integracyjna to wariacja na temat sałatki ziemniaczanej i jarzynowej. Na liście składników znajdziesz jeden, nietypowy składnik, który latem smakuje najlepiej, mowa oczywiście o fasolce szparagowej. 

Składniki: 

  • 2 duże marchewki,
  • 100 g zielonego groszku np. z puszki, 
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 2-3 jajka,
  • 2-3 ziemniaki.

Sos:

  • 1 łyżka majonezu, 
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu,
  • kilka kropli octu,
  • sól i czarny pieprz. 

Jak zrobić sałatkę integracyjną?

Ziemniaki i marchewki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po czym ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut), po czym ostudź, obierz, białka drobno pokrój, a żółtka pokrusz. Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przekrój na pół i wrzuć na osolony wrzątek na ok. 10 minut, aby była miękka, choć nadal chrupiąca. Jeśli używasz groszku z puszki, odsącz go na sicie, a jeśli mrożonego lub świeżego - ugotuj go razem z fasolką. 

W misce umieść wszystkie przygotowane warzywa i białka jaj. W małej miseczce umieść majonez, jogurt, odrobinę octu, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i wszystko energicznie wymieszaj. Wylej sos do dużej miski, dokładnie wymieszaj i posyp pokruszonymi żółtkami. Sałatkę integracyjną podawaj od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki