Reklama
Reklama

Nie wiesz, co zabrać ze sobą do pracy lub szkoły? Wypróbuj sałatkę na drugie śniadanie

Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie masz pomysłu na to, jakie danie zabrać ze sobą do pracy? Przychodzimy z pomocą. Sałatka na drugie śniadanie kryje w sobie źródło białka, zdrowych tłuszczów, dzięki czemu na długo cię nasyci. Całości dopełnia pyszny sos na bazie majonezu, czosnku, cytryny i musztardy.

Jeżeli o poranku masz mało czasu na gotowanie, warto wybierać przepisy, które zrobisz w kilka minut. Sałatka na drugie śniadanie jest błyskawiczna w przygotowaniu. Możesz ją zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię lub na spacer. W tym przypadku najdłużej trwa gotowanie jajek, warto jednak działać wielozadaniowo. Kiedy włożysz je do wody i włączysz grzanie, będziesz mieć około 10 minut na przygotowanie pozostałych składników.

 Sprawdź także: To naprawdę fajna surówka. Kolorowa i pasuje do każdego obiadu

Przepis na sałatkę na drugie śniadanie

Wiele osób, które chcą dbać o to, co jedzą, obawiają się składników takich jak majonez. Nie warto popadać w paranoję, łyżka majonezu, jedzona od czasu do czasu, jak najbardziej może być stałym elementem w twoim jadłospisie. Warto zastosować tu metodę 80 na 20, oznacza to, że w 80 proc. twoja dieta będzie składać się z nieprzetworzonej żywności, warzyw, owoców, mięsa, nabiału, kasz itd., a 20 proc. pozostanie dla produktów przetworzonych, takich jak majonez, keczup, wędliny, słodycze, czy inne przekąski. Sałatka na drugie śniadanie, jest idealnym przykładem takiego dania. 

Składniki: 

  • 1 mała sałata rzymska, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • 50 g grzanek czosnkowych, 
  • parmezan do posypania.

Sos: 

  • 20 g majonezu, 
  • 30 g parmezanu tartego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka mleka, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Jak zrobić sałatkę na drugie śniadanie? 

Ugotuj jajka na twardo (około 9-10 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź je, obierz i pokrój na ćwiartki. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do dużej miski. Dodaj do sałaty obranego i pokrojonego ogórka, ćwiartki jajek i grzanki czosnkowe. 

Przygotuj sos. W małej misce wymieszaj majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, musztardę dijon, sos sojowy i mleko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem. Przed podaniem posyp sałatkę startym parmezanem. 

 

Źródła: terazgtouje.pl

 

Zobacz też:

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki