Reklama
Reklama

Łyżeczka tej przyprawy wynosi gulasz na wyżyny smaku. Rodzina będzie pytać, co dodałaś

Korzenne przyprawy, które najczęściej dodajemy do ciasta, perfekcyjnie pasuje także do gulaszu. Wystarczy jedna łyżeczka, a mięsne danie zostaje wyciągnięte na wyżyny smaku. Koniecznie wypróbuj, gdy następnym razem będziesz przygotowywać rodzinny obiad. Wszyscy będą pytać, co dodałaś, że jest tak pyszny.

Cynamon znany jest z urozmaicania deserów, szczególnie tych z jabłkami. Kojarzy się także z piernikami czy zimowymi napojami na ciepło jako herbata, piwo oraz wino. Z tego powodu niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak dobrze podkręca on smak mięsa. Dodany do wołowego gulaszu robi całą robotę. 

Jaka wołowina na gulasz?

Dobra wołowina na gulasz to połowa sukcesu smacznego dania. To właśnie mięso jest głównym składnikiem, które nadaje całości konsystencji, ale też smaku i aromatu. Nawet z najlepszymi przyprawami gulasz nie będzie smaczny, jeśli mięso będzie suche lub gumowe. 

Najlepszymi kawałkami wołowiny, których można użyć na gulasz, jest karkówka, goleń, mostek, łopatka oraz udziec. Wszystkie te części charakteryzują się kruchością i soczystością po ugotowaniu. Do tego pod wpływem duszenia stają się miękkie i wręcz rozpływają się w ustach.  

Spośród nich najsoczystsze jednak będą karkówka oraz mostek. Te kawałki zawierają najwięcej tłuszczu, dzięki czemu podczas gotowania zachowają najwięcej wilgoci. Udźca, łopatkę i goleń warto wybrać, jeśli zależy nam na równie aromatycznym gulaszu, który będzie nieco mniej tłusty. 

Co więcej, wszystkie te kawałki wołowiny nadają się świetnie na gulasz, ze względu na dużą zawartość kolagenu. Pod wpływem gotowania składnik ten rozpuści się, sprawiając, że mięso będzie miększe. Do tego spowoduje, że sos będzie gęstszy i bardziej aksamitny.

Sprawdź także: Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę

Gulasz z cynamonem - przepis

Gulasz z cynamonem brzmi nietypowo, ale nie można się tym zrazić. Zrób choć raz ten przepis z dodatkiem przypraw korzennych, a odkryjesz nowy wymiar mięsnych smaków. Wystarczy dodać zaledwie 1 łyżeczkę, a aromat sosu będzie podkręcony i stanie się niepowtarzalny. Rodzina będzie prosić o dokładkę i dopytywać, co dodałaś, że smakuje tak wybitnie. 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny, 
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnki, 
  • 1 łyżka oregano, 
  • 3 goździki,
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • olej rzepakowy.

Wołowinę pokrój w kostkę o równej wielkości (ok. 1 cm), dopraw ją solą oraz pieprzem. Do mięsa dodaj ocet, 1 łyżkę oleju, cynamon, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie natrzyj je tymi składnikami. Zamarynowaną wołowinę wstaw do lodówki na całą noc

Następnego dnia mięso wyciągnij z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Po tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzej porcję oleju. Mięso obsmaż i wyciągnij je. W tym samym garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy stanie się rumiana, dodaj mięso, wino oraz passatę. Do garnka dorzuć goździki, liście laurowe, oregano, sól oraz pieprz do smaku. 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez około godzinę. Jeśli w trakcie gotowania stwierdzimy, że sos zrobił się za gęsty, podlej go wodą. 

Gotowy gulasz wołowy z cynamonem można podawać klasycznie z ziemniakami lub kaszą. Sprawdzą się również kluski śląskie, placki ziemniaczane lub chrupiące pieczywo.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem

Znawcy makaronów będą zachwyceni. Oryginalna wersja tylko dla odważnych

Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | obiad