Ma więcej kalorii niż ziemniaki, a wcale nie tuczy. Warto jeść, by chronić wzrok i jelita
Choć ziemniaki i bataty wyglądają podobnie, to jednak ich smak i wartości odżywcze są nieco inne. Pod pewnymi względami bataty są lepszym wyborem i warto włączyć je do diety osób z cukrzycą czy otyłością. Warzywa te chronią wzrok i jelita, a podane w formie pieczonej smakują obłędnie.
Batat nazywany często słodkim ziemniakiem z wyglądu przypomina nasze rodzime ziemniaki. Jego jadalne bulwy mają jednak kolor ciemnej pomarańczy, czerwieni lub nawet fioletu. Bataty są także większe od ziemniaków i w wersji surowej znacznie twardsze. Warzywa te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Można je wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.
Warto jednak przyjrzeć się wartościom odżywczym, aby ułatwić wybór pomiędzy batatem a ziemniakiem. Bataty są lepszym źródłem witaminy A, której zawierają nawet 709 µg w 100 g, kiedy w ziemniaku jest jej zaledwie 1 µg. Ponadto bataty mają więcej sodu i wapnia niż ziemniaki.
Z kolei ziemniaki pozostają niezastąpionym źródłem witaminy C i potasu. W ich składzie znajdziemy więcej tych składników odżywczych niż w batatach.
Bataty mają więcej węglowodanów w swoim składzie i przez to dostarczają więcej kalorii. Jednak dzięki większej zawartości błonnika mają niski indeks glikemiczny. Z kolei ziemniaki, choć mniej kaloryczne, mają średni indeks glikemiczny, co powoduje, że po ich zjedzeniu szybciej stajemy się głodni.
W diecie niektórych osób warto zastąpić ziemniaki batatami. Sięgnąć po nie powinny przede wszystkim osoby z cukrzycą i otyłością brzuszną. Warzywa te, jak już wspomnieliśmy, mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewniają lepszą kontrolę cukru we krwi.
Zobacz też: Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór
Badania tajwańskich naukowców wykazało, że suplementacja fioletowymi batatami przyczyniła się do obniżenia ilości tłuszczu trzewnego u osób na diecie wysokotłuszczowej. To oznacza, że warzywa te mogą pomóc w kontroli masy ciała.
Osoby narażone na miażdżycę czy nadciśnienie również mogą skorzystać na włączeniu batatów do diety. Wszystko z powodu zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu linolowego oraz alfa-linolenowego, które chronią przed rozwojem chorób układu krwionośnego. Osoby z nadciśnieniem powinny jednak uważać, ponieważ bataty zawierają znacznie więcej sodu niż ziemniaki, który podnosi ciśnienie krwi.
Ze względu na dużą zawartość beta-karotenu bataty będą wspierać procesy widzenia i chronić oczy przed rozwojem np. zwyrodnienia plamki żółtej.
Aby jednak skorzystać z wszystkich cennych właściwości batatów, warto zwrócić uwagę na formę ich podania. Warzywa te najlepiej spożywać w formie gotowanej lub pieczonej. Niektóre dodatki czy smażenie na głębokim tłuszczu może mocno zmienić ich wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone bataty. Danie to dostarczy ci wielu cenny składników odżywczych i zapewni niezapomniane doznania smakowe.
Pieczone bataty z owocem granatu i orzechami włoskimi są daniem pochodzącym z kuchni bliskowschodniej. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe, a smak obłędny. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 2 batatów,
- nasion z ½ owocu granatu,
- 60 g orzechów włoskich,
- 1 ząbka czosnku,
- 2 łyżek oliwy z oliwek (do posmarowania batatów),
- 1 łyżeczkę melasy z granatów,
- soku z 1 limonki,
- małego pęczka pietruszki,
- 2 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego,
- soli, pieprzu (do smaku).
Przygotowanie:
- Bataty dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz użyć szczotki, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Następnie nakłuj widelcem bulwy i posmaruj oliwą. Bataty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200 st. Celsjusza przez ok. 45-60 minut. Przed wyjęciem ich z piekarnika, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka lub widelca.
- Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Następnie posiekaj czosnek i podsmaż go na odrobinie oliwy, aż się zarumieni.
- Melasę z granatu wymieszaj z sokiem z limonki. Jeśli nie masz melasy, skorzystaj z brązowego cukru i wymieszaj go z sokiem z cytryny w proporcji 1:1.
- Posiekaj natkę pietruszki i przesyp ją do miseczki. Dodaj wyłuskane nasiona granatu, orzechy, czosnek i sos z melasy. Wszystko wymieszaj.
- Po upieczeniu bataty rozetnij, wycinając niewielki półksiężyc od góry. Następnie wydrąż nieco miąższu i wypełnij je farszem.
Tak przygotowane bataty podawaj udekorowane jogurtem naturalnym i gałązką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Smakowite choinki na świąteczny stół. Będą hitem tegorocznych świąt
Rogaliki krucho-drożdżowe na sylwestra. Od razu upiecz więcej, bo goście biorą na wynos