Reklama
Reklama

Ma zabawną nazwę, smakuje wspaniale. Ciasto Mućka zrobię na święta

Ciasto Mućka zachwyci cię swoim wyglądem i smakiem. To połączenie lekkiego biszkoptu, kremu kokosowego i pysznej czekolady z chrupiącymi wafelkami. Jeżeli zrobisz je raz, na pewno będziesz wracać do tego przepisu. Warto zaserwować je gościom podczas nadchodzących świąt.

Szukasz oryginalnego przepisu na świąteczne ciasto? Gwarantuję, że gdy przygotujesz ten deser, goście będą zaskoczeni. Mućka jest tak pyszna, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Ciasto Mućka - lista składników

  • 6 jajek, 
  • 200 g cukru, 
  • 160 g mąki pszennej, 
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 1 łyżka octu, 
  • odrobina soli. 

Krem: 

  • 1 puszka mleka kokosowego (bez wody), 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • odrobina soku z cytryny. 

Dodatkowo: 

  • 3 łyżki kremu czekoladowego, 
  • 2 suche wafelki. 

Ciasto Mućka - jak je zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra–dół). Oddziel białka od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Ocet wymieszaj z proszkiem do pieczenia (masa się spieni) i natychmiast dodaj do jajek. Wlej olej i wymieszaj delikatnie szpatułką. Obie mąki przesiej do miski i dodaj do masy, mieszając delikatnie, aby biszkopt pozostał puszysty. 

Reklama

Przelej ciasto do formy 24 × 24 cm wyłożonej papierem. Piecz 35-40 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekrój na 3 równe blaty. 

Z puszki mleka kokosowego zbierz tylko gęstą, białą część (stałe tłuszcze). Ubij ją na puszysto (około 2-3 minuty). Dodaj cukier puder i odrobinę soku z cytryny – wymieszaj do gładkości. Krem może wydawać się zwarzony, ale grudki nie będą wyczuwalne podczas jedzenia. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut, aby lekko stężał. 

Wafelki pokrusz w dłoniach lub wałkiem, wymieszaj je z kremem czekoladowym. Warstwa powinna być cienka, dlatego masa nie może być zbyt gęsta. 

Układaj warstwy w następującej kolejności: biszkopt, jasny krem, ciemny krem i biszkopt. Powtarzaj aż do końca składników.  

Wierzch możesz udekorować według uznania, najlepiej polewą z białej i gorzkiej czekolady, posypując całość orzechami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwona pasta, która topi tłuszcz na brzuchu. Dba też o serce i dobre samopoczucie

Biszkoptowe ciasto Świętoszek. Z kakaowo-karmelową polewą smakuje pysznie

Świąteczny Kopiec Kreta. Puszysta i lekka propozycja zamiast makowców i serników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery