Reklama
Reklama

Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów

W maju w sklepach i na targowiskach coraz częściej zaczynają pojawiać się truskawki. Te pyszne owoce idealnie sprawdzają się do przygotowania koktajlu. Możesz zrobić go na drugie śniadanie, lub zdrowy i smaczny deser, który dostarczy ci porcji witamin, minerałów, a w dodatku świetnie cię orzeźwi.

Koktajl truskawkowy to idealny napój orzeźwiający i ochładzający. To świetne wykorzystanie tych słodkich owoców, także już tych lekko przejrzałych. Razem z kefirem tworzą pyszne połączenie, ale także zapewniają dużą ilość witamin i białka. To także świetny sposób na przemycenie kefiru do diety niejadków. Wspomaga on prawidłową pracę jelit.  

Sprawdź także: Zielony eliksir młodości i witalności. Ma niewiele kalorii i nie zawiera cukrów prostych

Reklama

Przepis na koktajl truskawkowy 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g truskawek + kilka sztuk do dekoracji, 
  • 500 ml kefiru, 
  • 1 łyżka cukru lub wybranego słodzika. 

Jeżeli unikasz spożywania białego cukru, wybierz zdrowszy zamiennik. Możesz postawić na miód, lub użyć stewii, ksylitolu i erytrytolu. Jeśli chcesz, aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający, dodaj do niego kilka listków mięty

Jak zrobić koktajl truskawkowy? 

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Zblenduj na jednolitą masę. Kefir potrząśnij i dodaj do truskawek. Zblenduj wszystko razem, dobrze mieszając. Dosłodź o smaku. 

Koktajl truskawkowy przelej do szklanek. Podawaj ze słomkami, udekorowany połówkami świeżych truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez co najmniej godzinę. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską

Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie

Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje