Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów
W maju w sklepach i na targowiskach coraz częściej zaczynają pojawiać się truskawki. Te pyszne owoce idealnie sprawdzają się do przygotowania koktajlu. Możesz zrobić go na drugie śniadanie, lub zdrowy i smaczny deser, który dostarczy ci porcji witamin, minerałów, a w dodatku świetnie cię orzeźwi.
Koktajl truskawkowy to idealny napój orzeźwiający i ochładzający. To świetne wykorzystanie tych słodkich owoców, także już tych lekko przejrzałych. Razem z kefirem tworzą pyszne połączenie, ale także zapewniają dużą ilość witamin i białka. To także świetny sposób na przemycenie kefiru do diety niejadków. Wspomaga on prawidłową pracę jelit.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g truskawek + kilka sztuk do dekoracji,
- 500 ml kefiru,
- 1 łyżka cukru lub wybranego słodzika.
Jeżeli unikasz spożywania białego cukru, wybierz zdrowszy zamiennik. Możesz postawić na miód, lub użyć stewii, ksylitolu i erytrytolu. Jeśli chcesz, aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający, dodaj do niego kilka listków mięty.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Zblenduj na jednolitą masę. Kefir potrząśnij i dodaj do truskawek. Zblenduj wszystko razem, dobrze mieszając. Dosłodź o smaku.
Koktajl truskawkowy przelej do szklanek. Podawaj ze słomkami, udekorowany połówkami świeżych truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez co najmniej godzinę.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską
Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie
Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem