Reklama
Reklama

Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły

Owoc, który ukryto w tym serniku, to jego największy atut. Nie tylko dodaje mu wyjątkowego charakteru, ale też dostarcza cennych składników odżywczych. Dzięki aronii, bo o niej mowa, sernik nie jest przesadnie słodki. Ciasto sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub w ramach słodkiej, weekendowej przekąski do kawy.

Sernik z aronią - najlepsze ciasto na weekend

Sernik z aronią charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem. Lekko cierpkie i kwaśne owoce idealnie komponują się ze słodką masą sernikową. Deser zwieńcza przyjemnie chrupiący spód z herbatników. Sernik przyrządzisz bardzo szybko i to bez pieczenia - będzie idealnym sposobem na ochłodę podczas cieplejszych dni. Z powodzeniem możesz dodać do niego też inne owoce sezonowe - maliny, borówki czy jagody.

Przeczytaj też: Najlepsze ciasta z gruszkami. Szybkie, łatwe, będą zjadane co do okruszka

Reklama

Sernik z aronią - przepis

Spód: 

  • 300 g herbatników, 
  • 100 g masła. 

Warstwa sernikowa: 

  • 500 g pełnotłustego sera twarogowego, 
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • 300 g owoców aronii. 

Sposób wykonania:

Na 3 dni przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włóż aronię do zamrażalnika. Pozwoli to zmniejszyć kwaskowatość i naturalną goryczkę owoców. Wyjmij je na 3 godziny przed przygotowaniem sernika i rozmroź. 

Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiksuj w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj roztopione masło i wymieszaj całość do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku. Wylep masą dno i boki formy do zapiekania o wymiarach 20x30 cm. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przygotuj warstwę sernikową. Ser utrzyj w misce do rozluźnienia masy. Dodaj cukier, wanilię i śmietankę. Ubij całość mikserem elektrycznym aż całość będzie kremowa i niemal sztywna. 

Wyłóż masę na zimny już spód i wyrównaj wszystko łyżką lub szpatułką. Na wierzchu rozsyp równomiernie owoce aronii

Sernik z aronią wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawaj deser na zimno. Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit

Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać

Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | serniki | owoce