Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły
Owoc, który ukryto w tym serniku, to jego największy atut. Nie tylko dodaje mu wyjątkowego charakteru, ale też dostarcza cennych składników odżywczych. Dzięki aronii, bo o niej mowa, sernik nie jest przesadnie słodki. Ciasto sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub w ramach słodkiej, weekendowej przekąski do kawy.
Sernik z aronią charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem. Lekko cierpkie i kwaśne owoce idealnie komponują się ze słodką masą sernikową. Deser zwieńcza przyjemnie chrupiący spód z herbatników. Sernik przyrządzisz bardzo szybko i to bez pieczenia - będzie idealnym sposobem na ochłodę podczas cieplejszych dni. Z powodzeniem możesz dodać do niego też inne owoce sezonowe - maliny, borówki czy jagody.
Przeczytaj też: Najlepsze ciasta z gruszkami. Szybkie, łatwe, będą zjadane co do okruszka
Spód:
- 300 g herbatników,
- 100 g masła.
Warstwa sernikowa:
- 500 g pełnotłustego sera twarogowego,
- 300 ml śmietanki kremówki 36%,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- 300 g owoców aronii.
Sposób wykonania:
Na 3 dni przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włóż aronię do zamrażalnika. Pozwoli to zmniejszyć kwaskowatość i naturalną goryczkę owoców. Wyjmij je na 3 godziny przed przygotowaniem sernika i rozmroź.
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiksuj w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj roztopione masło i wymieszaj całość do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku. Wylep masą dno i boki formy do zapiekania o wymiarach 20x30 cm. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj warstwę sernikową. Ser utrzyj w misce do rozluźnienia masy. Dodaj cukier, wanilię i śmietankę. Ubij całość mikserem elektrycznym aż całość będzie kremowa i niemal sztywna.
Wyłóż masę na zimny już spód i wyrównaj wszystko łyżką lub szpatułką. Na wierzchu rozsyp równomiernie owoce aronii.
Sernik z aronią wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawaj deser na zimno. Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit
Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać
Sałatka ziemniaczana na grilla. Przyjemnie chrupie i ma jeszcze więcej smaku