Reklama
Reklama

Mama podała te udka na niedzielny obiad. Od razu wzięłam od niej przepis

Ostatnio na niedzielny obiad moja mama zaserwowała coś zupełnie nowego. Udek przygotowanych w taki sposób jeszcze nie jadłam, a najbardziej zaskoczyło mnie to połączenie smaków. Od razu wzięłam przepis i nie dość, że jest pyszny, to jeszcze okazał się śmiesznie prosty. Koniecznie musisz go wypróbować.

Udka z kurczaka pieczone z pomidorami i pieczarkami są naprawdę wyśmienite. Połączenie to brzmi banalnie, prozaicznie, ale to właśnie w prostocie tkwi jego sekret. Na początku też nie byłam przekonana, ale pierwszy kęs rozwiał moje wątpliwości.

Udka z pieczarkami i pomidorami - proste danie na obiad

Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami to zdecydowanie prosty, ale zarazem efektowny obiad. Przygotowywany jest w jeden z najlepszych sposobów, jakie mogą gościć w kuchni zapracowanych osób. Jest to danie, które nie wymaga wiele przygotowań, wstawiamy je do piekarnika i przez większość czasu robi się niemalże samo.

Zaletą tego dania obiadowego jest również prostota składników. Poza mięsem i przyprawami potrzebne są nam tylko cztery główne składniki. Są one dosyć tanie i dostępne w większości sklepów spożywczych. Niewykluczone, że część z nich już masz w lodówce i tylko czekają na wykorzystanie.

Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami – przepis

Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami to idealny niedzielny obiad. Mięciutkie mięso otula kremowy sos, który świetnie łączy się z pieczarkami. Grzyby zaś w daniu wciąż są jędrne, przez co nadają całości ciekawej tekstury. Koniecznie wypróbuj tę recepturę w nadchodzący weekend.

Składniki:

  • 6 połówek udek z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Udka z kurczaka oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oliwy, a gdy tłuszcz będzie ciepły, wyłóż na niego udka skórką do dołu. Gdy skórka się przyrumieni, mięso przełóż na drugą stronę i odsmażamy przez około 5 minut. Kurczaka zdejmij z patelni i odlej z niej część wytopionego tłuszczu.

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w większe kawałki. W przypadku małym pieczarek pokrój je na pół, duże grzyby podziel na cztery części. Na tej samej patelni przysmaż cebulę aż do zeszklenia. W tym momencie dodaj pieczarki i smaż je do zarumienienia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze około 2 minuty.

Na patelnię dodaj pomidory, całość dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Sos wymieszaj i po chwili dolej śmietankę. Gotuj kolejne 5 minut, aby odparował nadmiar wody.

Gotowy sos pomidorowo-pieczarkowy przelej do naczynia żaroodpornego i włóż do niego udka. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 45-50 minut. Po tym czasie udka pieczone z pieczarkami i pomidorami są gotowe do jedzenia. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami. Do dania można również zajadać ryż lub ulubioną kaszę.

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dania główne