Mama podała te udka na niedzielny obiad. Od razu wzięłam od niej przepis
Ostatnio na niedzielny obiad moja mama zaserwowała coś zupełnie nowego. Udek przygotowanych w taki sposób jeszcze nie jadłam, a najbardziej zaskoczyło mnie to połączenie smaków. Od razu wzięłam przepis i nie dość, że jest pyszny, to jeszcze okazał się śmiesznie prosty. Koniecznie musisz go wypróbować.
Udka z kurczaka pieczone z pomidorami i pieczarkami są naprawdę wyśmienite. Połączenie to brzmi banalnie, prozaicznie, ale to właśnie w prostocie tkwi jego sekret. Na początku też nie byłam przekonana, ale pierwszy kęs rozwiał moje wątpliwości.
Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami to zdecydowanie prosty, ale zarazem efektowny obiad. Przygotowywany jest w jeden z najlepszych sposobów, jakie mogą gościć w kuchni zapracowanych osób. Jest to danie, które nie wymaga wiele przygotowań, wstawiamy je do piekarnika i przez większość czasu robi się niemalże samo.
Zaletą tego dania obiadowego jest również prostota składników. Poza mięsem i przyprawami potrzebne są nam tylko cztery główne składniki. Są one dosyć tanie i dostępne w większości sklepów spożywczych. Niewykluczone, że część z nich już masz w lodówce i tylko czekają na wykorzystanie.
Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami to idealny niedzielny obiad. Mięciutkie mięso otula kremowy sos, który świetnie łączy się z pieczarkami. Grzyby zaś w daniu wciąż są jędrne, przez co nadają całości ciekawej tekstury. Koniecznie wypróbuj tę recepturę w nadchodzący weekend.
Składniki:
- 6 połówek udek z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia.
Udka z kurczaka oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oliwy, a gdy tłuszcz będzie ciepły, wyłóż na niego udka skórką do dołu. Gdy skórka się przyrumieni, mięso przełóż na drugą stronę i odsmażamy przez około 5 minut. Kurczaka zdejmij z patelni i odlej z niej część wytopionego tłuszczu.
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w większe kawałki. W przypadku małym pieczarek pokrój je na pół, duże grzyby podziel na cztery części. Na tej samej patelni przysmaż cebulę aż do zeszklenia. W tym momencie dodaj pieczarki i smaż je do zarumienienia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze około 2 minuty.
Na patelnię dodaj pomidory, całość dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Sos wymieszaj i po chwili dolej śmietankę. Gotuj kolejne 5 minut, aby odparował nadmiar wody.
Gotowy sos pomidorowo-pieczarkowy przelej do naczynia żaroodpornego i włóż do niego udka. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 45-50 minut. Po tym czasie udka pieczone z pieczarkami i pomidorami są gotowe do jedzenia. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami. Do dania można również zajadać ryż lub ulubioną kaszę.
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej