Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
Łobuziaki to danie idealne, gdy nie masz, co zrobić z resztkami zalegającymi w lodówce. Co więcej, będzie perfekcyjne, jeśli nie chce ci się stać godzinami w kuchni. Te serowo-mięsne kuleczki przygotujesz błyskawicznie i bez większych problemów. Podaj je na obiad lub imprezową przekąskę. Łobuziaki sprawdzą się na wiele okazji.
Łobuziaki to smakowite kulki z chleba, kiełbasy i sera, które przygotujesz szybko, wykorzystując nawet resztki czerstwego chleba i pozostałości wędlin i serów z lodówki. Dzięki dodatkowi czosnku i słodkiej papryki kąski nabierają wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Polane domowym, pomidorowym sosem i posypane natką pietruszki staną się wyśmienitą przekąską, szczególnie gdy nie masz pomysłu i czasu na wyszukane potrawy, a w kuchni zostały tylko podstawowe składniki.
Składniki:
- 500 g pszennego chleba,
- 200 g podsuszanej kiełbasy,
- 100 g twardego sera żółtego,
- 250 ml mleka,
- 1-2 jajka,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- ok. 150 g bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz czarny,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory (ok. 400 g),
- olej lub oliwa.
Sposób wykonania:
Zabierz się za formowanie Łobuziaków. Pokrój chleb w kostkę i wrzuć do miski. Zalej mlekiem i odstaw na ok. 10 minut, po czym rozgnieć widelcem i poczekaj, aż mleko całkowicie się wchłonie. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i dodaj do chleba. Zetrzyj ser na tarce jarzynowej i wsyp do miski. Następnie dodaj jajko, mielony czosnek, paprykę, natkę pietruszki oraz sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj masę, aby stała się jednorodna. W razie potrzeby dodaj jedno jajko więcej. Z masy nabieraj porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
W płaskim naczyniu rozsyp bułkę tartą i obtocz Łobuziaki. Następnie smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor lub umieść w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 minut w 220°C.
W międzyczasie wykonaj sos. Na łyżce oliwy podsmaż posiekany ząbek czosnku, a gdy zacznie pachnieć dodaj pomidory. Gotuj sos na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru. Zmiksuj blenderem, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
Łobuziaki podawaj zaraz po przygotowaniu, polej je sosem i posyp natką pietruszki. Serwuj z sałatką ze świeżych warzyw lub korniszonami.
Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni