Reklama
Reklama

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Łobuziaki to danie idealne, gdy nie masz, co zrobić z resztkami zalegającymi w lodówce. Co więcej, będzie perfekcyjne, jeśli nie chce ci się stać godzinami w kuchni. Te serowo-mięsne kuleczki przygotujesz błyskawicznie i bez większych problemów. Podaj je na obiad lub imprezową przekąskę. Łobuziaki sprawdzą się na wiele okazji.

Co to są Łobuziaki?

Łobuziaki to smakowite kulki z chleba, kiełbasy i sera, które przygotujesz szybko, wykorzystując nawet resztki czerstwego chleba i pozostałości wędlin i serów z lodówki. Dzięki dodatkowi czosnku i słodkiej papryki kąski nabierają wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Polane domowym, pomidorowym sosem i posypane natką pietruszki staną się wyśmienitą przekąską, szczególnie gdy nie masz pomysłu i czasu na wyszukane potrawy, a w kuchni zostały tylko podstawowe składniki.

Łobuziaki - przepis krok po kroku

Składniki:  

  • 500 g pszennego chleba, 
  • 200 g podsuszanej kiełbasy, 
  • 100 g twardego sera żółtego, 
  • 250 ml mleka, 
  • 1-2 jajka, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 
  • ok. 150 g bułki tartej, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sól i pieprz czarny,  
  • ząbek czosnku, 
  • puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory (ok. 400 g),
  • olej lub oliwa.

Sposób wykonania:

Zabierz się za formowanie Łobuziaków. Pokrój chleb w kostkę i wrzuć do miski. Zalej mlekiem i odstaw na ok. 10 minut, po czym rozgnieć widelcem i poczekaj, aż mleko całkowicie się wchłonie. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i dodaj do chleba. Zetrzyj ser na tarce jarzynowej i wsyp do miski. Następnie dodaj jajko, mielony czosnek, paprykę, natkę pietruszki oraz sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj masę, aby stała się jednorodna. W razie potrzeby dodaj jedno jajko więcej. Z masy nabieraj porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

W płaskim naczyniu rozsyp bułkę tartą i obtocz Łobuziaki. Następnie smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor lub umieść w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 minut w 220°C. 

W międzyczasie wykonaj sos. Na łyżce oliwy podsmaż posiekany ząbek czosnku, a gdy zacznie pachnieć dodaj pomidory. Gotuj sos na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru. Zmiksuj blenderem, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję. 

Łobuziaki podawaj zaraz po przygotowaniu, polej je sosem i posyp natką pietruszki. Serwuj z sałatką ze świeżych warzyw lub korniszonami. 

Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | przekąski | impreza | mięso | ser