Reklama
Reklama

Fiku miku z kalafiora. Lekki obiad z aromatycznym sosem

Fiku miku z kalafiora może stanowić pyszny dodatek do obiadu lub lekkie samodzielne danie, np. na kolację. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego syci na dłużej i wspiera pracę jelit. To niejedyne zalety przekąski. Sos serowy, w którym zanurzony jest kalafior, podkręca smak i soczystość potrawy.

Fiku miku w języku polskim oznacza szybką i sprawnie wykonaną czynność. Właśnie dlatego danie, które przygotowuje się ekspresowo i bez żadnych problemów,nazwaliśmy w ten sposób. Zobacz, jakie właściwości kryje w sobie ta potrawa i jak łatwo ją zrobić.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Fiku miku z kalafiora to potrawa, w której nie brakuje błonnika pokarmowego i dużej dawki witamin. Kalafior, który jest głównym składnikiem tego dania, należy do warzyw o niskim indeksie glikemicznym i niskokalorycznych. W 100 gramach zawiera tylko ok. 22 kcal. Znajdują się w nim także witaminy C, E, K i te z grupy B oraz minerały, m.in. potas, magnez, sód, wapń i żelazo. 

Kalafior cechuje się bogatym składem odżywczym. Dostarcza organizmowi także antyoksydantów o działaniu przeciwutleniającym. To substancje, które mogą chronić przed rozwojem nowotworu, spowalniać procesy starzenia się komórek i łagodzić stany zapalne. Z kolei zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na pracę jelit. Reguluje perystaltykę, likwidując uciążliwe zaparcia. Zapewnia też sytość na dłużej. Co ważne, po spożyciu kalafiora nie dochodzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, więc jest to warzywo bezpieczne dla cukrzyków. 

Fiku miku z kalafiora - przepis

Składniki:

  • duży kalafior  
  • 50 g masła  
  • 30 g mąki pszennej  
  • 400 ml mleka 
  • 100 g sera mozzarella  
  • 100 g sera cheddar 
  • łyżeczka bazylii suszonej  
  • łyżeczka natki pietruszki suszonej  
  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • spora szczypta soli 
  • pieprz  

Sposób wykonania:

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj różyczki kalafiora i gotuj przez 5-7 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź i odstaw na bok. 

W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę pszenną do rozpuszczonego masła i mieszaj, aż powstanie gładka masa (zasmażka). Gotuj przez 1-2 minuty, aby pozbyć się smaku surowej mąki. Stopniowo wlewaj mleko do zasmażki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. 

Zetrzyj obydwa sery na tarce. Dodaj startą mozzarellę i cheddar do sosu. Mieszaj aż ser się rozpuści i sos będzie gładki. Dopraw sos bazylią, natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem do smaku. Wyłącz palnik.  

Włóż ugotowane różyczki kalafiora do naczynia żaroodpornego. Polej kalafiora przygotowanym sosem serowym, równomiernie go rozprowadzając. 

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15-20 minut, aż kalafior będzie lekko złocisty na wierzchu. 

Źródło: terazgotuje.pl, gemini.pl, pl.wiktionary.org

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | ser | dania główne | dodatki