Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie
Czekolada i kawa to duet, który nigdy mnie nie zawodzi. Dlatego, kiedy znalazłam przepis na kremowy wypiek o smaku cappuccino na puszystym, wilgotnym spodzie, wiedziałam, że to będzie prawdziwy hit. Ciasto wygląda elegancko, a robi się je naprawdę łatwo. Do tego smakuje jak kawa podana w wersji deserowej.
Ktoś, kto kiedyś wymyślił, że kawę można podać w formie ciasta, miał naprawdę genialny pomysł. Osobiście uwielbiam takie słodkości - niby klasyczne, a jednocześnie bardzo charakterystyczne. Ciasto cappuccino jest lekkie i kremowe, ale też wyraziste, dzięki kawie i kakao. To idealny deser dla wszystkich kawoszy, którzy kofeinowy napój mogą spożywać w każdej postaci.
Ciasto cappuccino wychodzi zawsze i każdemu - nawet, jeśli twierdzi, że nie ma ręki do pieczenia. Spód robi się naprawdę prosto, bo wystarczy tylko połączyć ze sobą łatwo dostępne składniki, zmiksować na gładką masę i upiec. Wychodzi puszyste, wilgotne i pachnące kakao ciasto, które rozpływa się w ustach. Na spód trafia najważniejsza warstwa, czyli aksamitny krem o smaku kawy. To właśnie on sprawia, że deser przypomina ulubione cappuccino. Jest lekki, kremowy, a przy tym ma delikatnie pobudzający aromat kawy.
Lubię w tym cieście to, że jest bardzo uniwersalne. Można je zrobić na zwykłe popołudnie, ale też postawić na stole w roli tortu urodzinowego. Za każdym razem zrobi wrażenie. Zdarzało mi się też już nieco urozmaicić przepis - w lecie dodałam do niego warstwę owoców. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie albo porzeczki, które kwasowością przełamują smak kremu kawowego i czekoladowego spodu. Pysznym dodatkiem są również orzechy włoskie, migdały lub wiórki kokosowe, które nadają ciastu charakteru i są ładną dekoracją.
Deser zdecydowanie nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Prawda jest taka, że przygotowanie go to kwestia kilkunastu minut i pieczenia. Właśnie z tego powodu wracam do niego za każdym razem, gdy chcę przygotować coś szybkiego, a jednocześnie wyjątkowo smacznego.
Jeśli masz ochotę spróbować tej słodkiej wersji kawy, to poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na ciasto cappuccino. Gwarantuję, że wykonanie jest łatwe i nie zajmie ci dużo czasu. To jedno z tych ciast, które wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni, a robi się je błyskawicznie.
Ciasto cappuccino - przepis
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 6 łyżek ciepłej wody,
- 50 g gorzkiego kakao,
- 115 g masła 82%,
- 250 g drobnego cukru,
- 3 jajka w rozmiarze L,
- 2 łyżki mleka 2%,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 175 g mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem kawowy:
- 360 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- 3 łyżeczki drobnego cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- łyżeczka ciepłej wody.
Do dekoracji:
- gorzkie kakao.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Do głębokiej miski wlej 6 łyżek ciepłej wody i wsyp kakao. Wymieszaj trzepaczką lub silikonową łopatką do połączenia - tak, żeby nie było żadnej grudki. Powinna powstać gładka, kakaowa pasta.
Dodaj do miski z powstałą pastą masło i wsyp cukier. Zmiksuj tylko na lekką kruszonkę i dodaj wtedy jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i jogurt grecki. Wsyp też mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na wolnych obrotach, tylko do połączenia w gładką masę (nie miksuj zbyt długo - tylko, aby pozbyć się grudek).
Podziel ciasto na pół i przełóż do dwóch tortownic o średnicy 20 cm (możesz oczywiście piec jeden blat po drugim, ale to wydłuży przygotowania). Ich spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki dobrze natłuść masłem. Wyrównaj masę łyżeczką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25-30 minut (sprawdź tzw. testem suchego patyczka). Wyjmij i odłóż na metalowe raszki. Nożem delikatnie odkrój boki ciasta od brzegu formy, przełóż tortownicę do góry nogami i wyjmij ciasto na raszkę do całkowitego wystudzenia. Podobnie zrób z drugim naczyniem. Spody ciasta powinny znajdować się teraz na górze - zdejmij z nich papier do pieczenia i poczekaj, aż całkowicie wystygną.
W międzyczasie przygotuj krem kawowy. Do nowej miski wlej śmietankę kremówkę, wsyp cukier i dodaj ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na małych obrotach, aby składniki się połączyły. Po chwili zmień na wysokie obroty, żeby ubić śmietankę. Do osobnej miseczki wsyp kawę i łyżeczkę ciepłej wody. Wymieszaj dobrze trzepaczką i przelej do ubitej śmietany. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Złóż ciasto cappuccino. Na spód patery wyłóż blat ciasta. Na nim rozprowadź połowę kremu (ewentualnie ułóż na nim jeszcze owoce). Przykryj drugim blatem ciasta i pokryj pozostałym kremem (opcjonalnie z wierzchu udekoruj pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów). Wyrównaj krem i posyp kakao z wierzchu. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę i zaserwuj gościom.
Ciasto cappuccino to dla mnie deserowy pewniak. Łączy smak kawy i czekolady - duetu, który lubi większość osób. Jeśli szukasz prostego przepisu, który zrobi efekt "wow" na gościach, koniecznie przetestuj tę recepturę. Gwarantuję, że tak ci się spodoba, że będziesz do niej wracał częściej, niż myślisz.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @BakingWithCharlayne
Zobacz też:
Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia
To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę