Reklama
Reklama

Miękkie, maślane, smakuje jak wakacyjna beztroska. Domownicy będą się kłócić o ostatni kawałek

Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby przygotować ciasto jak z najlepszej cukierni - idealnie wyważone w smaku, aromatyczne, a przy tym proste i naturalne. Od kiedy poznałam ten przepis na proste ciasto z truskawkami, robię je zawsze w sezonie letnim. Nikt nie odmówi kawałeczka - ani starsi, ani dzieciaki.

Jeśli masz pod ręką truskawki i drożdże, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Wilgotne, niezwykle delikatne, pięknie pachnące - takie jest właśnie moje ulubione proste ciasto z truskawkami.

Robi się je naprawdę łatwo, a efekt zaskakuje wyjątkowym smakiem. Gdy sięgam po kawałek tego deseru, zawsze czuję się jak w domu, przywołuje same dobre wspomnienia letnich beztroskich dni.

Proste ciasto z truskawkami - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 450 g mąki pszennej, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • 250 ml mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 120 g masła, 
  • szczypta soli. 

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 cukier waniliowy. 

Dodatkowo: 

  • 400 g truskawek,  
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy. 

Proste ciasto z truskawkami - przepis

Masło rozpuść w rondelku. 

Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko do letniej temperatury, dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż zaczyn się spieni. 

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka i podrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Dodaj przestudzone masło i dalej wyrabiaj. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem. 

Zrób kruszonkę, łącząc wszystkie składniki. Truskawki umyj, pozbądź się z nich szypułek i osusz. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki. 

Blachę (ok. 35 × 25 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż wyrośnięte ciasto, wyrównaj. Ułóż na wierzchu truskawki przekrojoną stroną do góry, lekko je wciskając. Proste ciasto z truskawkami posyp kruszonką. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) przez ok. 50 minut aż wierzch będzie złocisty.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Raz zrobiłam ten omlet i nigdy już nie wrócę do kanapek na śniadanie. Rozpływa się w ustach

Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę

Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery