Miękkie, maślane, smakuje jak wakacyjna beztroska. Domownicy będą się kłócić o ostatni kawałek
Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby przygotować ciasto jak z najlepszej cukierni - idealnie wyważone w smaku, aromatyczne, a przy tym proste i naturalne. Od kiedy poznałam ten przepis na proste ciasto z truskawkami, robię je zawsze w sezonie letnim. Nikt nie odmówi kawałeczka - ani starsi, ani dzieciaki.
Jeśli masz pod ręką truskawki i drożdże, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Wilgotne, niezwykle delikatne, pięknie pachnące - takie jest właśnie moje ulubione proste ciasto z truskawkami.
Robi się je naprawdę łatwo, a efekt zaskakuje wyjątkowym smakiem. Gdy sięgam po kawałek tego deseru, zawsze czuję się jak w domu, przywołuje same dobre wspomnienia letnich beztroskich dni.
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 40 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 120 g masła,
- szczypta soli.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy.
Dodatkowo:
- 400 g truskawek,
- masło i bułka tarta do przygotowania formy.
Masło rozpuść w rondelku.
Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko do letniej temperatury, dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż zaczyn się spieni.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka i podrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Dodaj przestudzone masło i dalej wyrabiaj. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Zrób kruszonkę, łącząc wszystkie składniki. Truskawki umyj, pozbądź się z nich szypułek i osusz. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki.
Blachę (ok. 35 × 25 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż wyrośnięte ciasto, wyrównaj. Ułóż na wierzchu truskawki przekrojoną stroną do góry, lekko je wciskając. Proste ciasto z truskawkami posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) przez ok. 50 minut aż wierzch będzie złocisty.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Raz zrobiłam ten omlet i nigdy już nie wrócę do kanapek na śniadanie. Rozpływa się w ustach
Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę
Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa