Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka
Biszkoptowe ciasta świetnie sprawdzają się na wszelkie uroczystości. Do masy na ciasto oprócz mąki tortowej, warto dodać mielone migdały, doskonale podbiją jego smak. Krem do ciasta Dobra Wróżka zrobisz ze śmietanki kremówki oraz budyniu waniliowego, wyjdzie delikatny i pyszny. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Nie potrzebujesz magicznych zaklęć, by wyczarować sobie czarodziejskie ciasto na bazie migdałowych biszkoptów i delikatnego kremu waniliowego. Dobra Wróżka to kombinacja smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały deser na specjalne okazje, a także na spotkanie z przyjaciółką przy kawie.
Sprawdź także: Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym. Zdążysz zrobić go przed pierwszą gwiazdką
Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, koniecznie przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 25x30 cm.
Biszkopt:
- 500 g mąki tortowej,
- 5 łyżek cukru drobnego,
- 150 ml mleka,
- 120 ml oleju,
- 4 jajka,
- 150 g mielonych migdałów,
- dodatkowo - 100 g posiekanych migdałów do posypania.
Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- migdały do posypania.
Zacznij pracę od wykonania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem na gładki, jasny krem. Następnie dodaj mleko, olej, przesianą mąkę pszenną oraz mielone migdały i wymieszaj całość łyżką. Przełóż ciasto do formy (25×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw do pełnego ostygnięcia.
W garnku podgrzej 400 ml mleka z cukrem do zagotowania. W miseczce wymieszaj 100 ml mleka z proszkiem budyniowym, po czym przelej mieszaninę na gorące mleko i ugotuj budyń. Odstaw do pełnego wystudzenia. W misce ubij na sztywno zimną śmietanę, dodaj kilka kropli olejku waniliowego. Stopniowo dodawaj bitą śmietanę do ostudzonego budyniu i zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dosyp odrobinę cukru pudru.
Przetnij biszkopt na pół. 2/3 masy posmaruj dolną część placka i przykryj drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmaruj resztą waniliowej masy oraz posyp posiekanymi migdałami. Aby wzmocnić smak, możesz uprzednio podprażyć migdały na suchej patelni. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę i serwuj schłodzone.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu
Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem