Reklama
Reklama

Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu

Delikatne, aromatyczne i pełne smaku, który zamknięty jest w pysznym farszu. Dziś polecamy ci przepis na paszteciki z nadzieniem z porów. Złociste, zarumienione ciasto otula kremowy farsz, a całość można podać na gorąco lub na zimno. Paszteciki idealnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska lub dodatek do zupy.

Pyszna przekąska lub dodatek do zup

Paszteciki z nadzieniem z porów już na pierwszy rzut oka wyglądają apetycznie. Złociste ciasto drożdżowe otula kremowe, lekko słone wnętrze. Przygotowanie ciasta, a potem nadzienia jest bardzo proste. Farsz to podsmażony por połączony z serem feta i śmietaną. Całość doprawia się jeszcze solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która sprawia, że nadzienie jest tak pyszne. 

Taka przekąska świetnie sprawdza się na domowe przyjęcia, jako przystawka lub szybki lunch w pracy. Można je przygotować wcześniej, zamrozić, a później odgrzać w piekarniku. Pozostają miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Połączenie pora z serem feta nadaje im nieco śródziemnomorskiego charakteru, dzięki czemu są interesującą odmianą do klasycznych pasztecików. 

Reklama

W tym wydaniu świetnie komponują się zarówno z domowym, gorącym barszczem, jak i jogurtowym dipem na zimno. Jeśli kilka sztuk zostanie po przyjęciu, z powodzeniem możesz podać je na śniadanie na ciepło.

Paszteciki z nadzieniem z porów - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 
  • 100 ml letniego mleka, 
  • 80 g masła, 
  • jajko, 
  • żółtko, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta cukru, 

Farsz: 

  • 2 pory, 
  • 150 g sera feta, 
  • 2 łyżki śmietany 18%, 
  • łyżka masła, 
  • sól i pieprz, 
  • szczypta gałki muszkatołowej. 

Sposób wykonania:

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj posiekane zimne masło i szczyptę soli. Drożdże rozpuść z odrobiną letniego mleka i szczyptą cukru, odstaw na chwilę. Do mąki dodaj jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże z mlekiem. 

Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, przykryj i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na prostokąt. Podziel na kwadraty o wielkości około 10-12 cm. 

Pory umyj, przekrój wzdłuż i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć pory. Duś je na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż zmiękną, ale się nie zrumienią. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj pokruszony w ręku ser feta i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 

Na środek każdego kawałka ciasta nałóż farsz i zlep ze sobą końce po obu stronach, robiąc łódeczki. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą rumiane. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W niedzielę zrobię ciasto Przyjemniaczek. Pomogą mi dzieci, jest bardzo proste

Ziemniaki do niedzielnego obiadu. Znikną ze stołu szybciej niż mięso

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | warzywa