Reklama
Reklama

Mogę jeść to codziennie. Smażony kalafior z przyprawami jest przepyszny

Kalafior to niedoceniane warzywo. Najczęściej gotujemy go, nie siląc się na doprawienie czymkolwiek prócz soli. Co najwyżej podajemy go z zasmażką bułki tartej. Nic dziwnego, że wiele osób za kalafiorem nie przepada. Tymczasem wystarczy trochę masła i przypraw, by wydobyć jego delikatny, oryginalny smak. Smażony kalafior z przyprawami zachwyci nawet największych sceptyków.

To wspaniały dodatek do dań obiadowych, ale bardzo dobrze smakuje także jako samodzielna potrawa. Smażony kalafior z przyprawami posmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej.

Smażony kalafior z przyprawami - lista składników

Do wykonania tego przepisu będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 1 młody kalafior, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczki curry, 
  • szczypta pieprzu cayenne, 
  • sól (do smaku), 
  • masło klarowane, 
  • garść świeżej zieleniny (koperku, natki pietruszki lub kolendry).  

Smażony kalafior z przyprawami - przepis

Umyj kalafior i podziel na małe różyczki. Podgotuj kilka minut w osolonej wodzie – tak, by różyczki zachowały jędrność (zmiękną w czasie smażenia), ale nie były zupełnie twarde. Odcedź i osusz na durszlaku. 

Reklama

Posiekaj czosnek i zieleninę. 

Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) masło klarowane. Ma być go tyle, by każda różyczka mogła pokryć się cienką warstwą tłuszczu, ale kalafior nie może w nim „pływać” w czasie smażenia.  

Gdy masło się roztopi, dodaj kmin rzymski, curry i pieprz cayenne. Smaż przez chwilę – aż z przypraw zacznie uwalniać się aromat. Wówczas dołóż na patelnię czosnek, a po chwili (gdy czosnek się lekko zarumieni – nie może się przypalić!) – kalafior. 

Smaż różyczki kalafiora (na niskiej mocy palnika, pod przykryciem) do chwili, gdy zmiękną (5-10 minut). Usmażone przełóż na talerze i oprósz posiekaną zieleniną. Podawaj solo lub jako dodatek do dań obiadowych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

INTERIA.PL