Reklama
Reklama

Moja babcia często robiła taki placek z rabarbarem. To przysmak z PRL-u

Placek z rabarbarem jak z PRL-u to połączenie prostych składników i domowych smaków. Nie znajdziesz lepszego w sezonie letnim - właśnie takie wypieki z pewnością pamiętasz z dzieciństwa. Nie trzeba wiele, aby przygotować tak niesamowity deser. Ja w sezonie robię bardzo często, tak jak kiedyś moja babcia.

Są takie przepisy, które z każdym kęsem przenoszą nas do lat dzieciństwa - ten placek z rabarbarem jak z PRL-u z pewnością się do nich zalicza. 

Moja babcia często robiła właśnie taki prosty deser, który momentalnie gromadził nas wszystkich przy stole. Zajadaliśmy się tym wypiekiem razem z kuzynami, wesoło dokazując. Gdy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar, zawsze wiem, co muszę upiec.

Placek z rabarbarem jak z PRL-u - lista składników

  • 200 g cukru, 
  • 100 g margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • 180 g mąki pszennej, 
  • 120 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Nadzienie: 

Reklama
  • 500 g rabarbaru, 
  • 30 g cukru, 
  • 1 płaska łyżka miodu, 
  • 1 łyżka masła, 
  • cukier puder do posypania. 

Placek z rabarbarem jak z PRL-u - przepis

Zmiksuj margarynę z cukrem i jajkami. Utrzyj całość aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Krótko utrzyj do połączenia.  

Rabarbar dokładnie umyj, osusz i obierz. Pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż rabarbar aż puści sok. Dodaj wtedy cukier i miód, dokładnie wymieszaj. Odcedź na sicie. Odstaw do wystudzenia. Ciasto wyłóż na blachę o wielkości ok. 30 x 25 cm posmarowanej delikatnie resztkami margaryny. Wyłóż farsz z owoców.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.  

Posyp cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowy fast food rodem z PRL-u. Ten przepis deklasuje współczesne zapiekanki i hot-dogi

Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne

Kupiłeś truskawki? Zrób z nich rewelacyjny chłodnik owocowy

INTERIA.PL