Moja babcia często robiła taki placek z rabarbarem. To przysmak z PRL-u
Placek z rabarbarem jak z PRL-u to połączenie prostych składników i domowych smaków. Nie znajdziesz lepszego w sezonie letnim - właśnie takie wypieki z pewnością pamiętasz z dzieciństwa. Nie trzeba wiele, aby przygotować tak niesamowity deser. Ja w sezonie robię bardzo często, tak jak kiedyś moja babcia.
Są takie przepisy, które z każdym kęsem przenoszą nas do lat dzieciństwa - ten placek z rabarbarem jak z PRL-u z pewnością się do nich zalicza.
Moja babcia często robiła właśnie taki prosty deser, który momentalnie gromadził nas wszystkich przy stole. Zajadaliśmy się tym wypiekiem razem z kuzynami, wesoło dokazując. Gdy tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar, zawsze wiem, co muszę upiec.
- 200 g cukru,
- 100 g margaryny,
- 2 jajka,
- 180 g mąki pszennej,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru,
- 30 g cukru,
- 1 płaska łyżka miodu,
- 1 łyżka masła,
- cukier puder do posypania.
Zmiksuj margarynę z cukrem i jajkami. Utrzyj całość aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Krótko utrzyj do połączenia.
Rabarbar dokładnie umyj, osusz i obierz. Pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż rabarbar aż puści sok. Dodaj wtedy cukier i miód, dokładnie wymieszaj. Odcedź na sicie. Odstaw do wystudzenia. Ciasto wyłóż na blachę o wielkości ok. 30 x 25 cm posmarowanej delikatnie resztkami margaryny. Wyłóż farsz z owoców.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Posyp cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowy fast food rodem z PRL-u. Ten przepis deklasuje współczesne zapiekanki i hot-dogi
Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne