Mus, galaretka, mascarpone. W tym deserze jest wszystko, co najlepsze
Malinowe Marzenie to prawdziwa gratka dla miłośników tych pysznych owoców. W jednym deserze znajdziesz zarówno mus, jak i rozpływającą się w ustach galaretkę. To idealne połączenie, dobre po prostu na weekend z rodziną, ale też kiedy spodziewasz się gości.
Nie trzeba wiele, aby stworzyć wyjątkowy wakacyjny deser - to właśnie latem mamy pod ręką najlepsze letnie owoce. Malinowe Marzenie robię często, kiedy mam gości, ale też zawsze wtedy, gdy proszą mnie o to domownicy.
Rozpływająca się w ustach galaretka, słodki mus malinowy i dodatek mojego ulubionego składnika - mascarpone - to wszystko, czego mi potrzeba.
Spód:
- 125 g herbatników kakaowych,
- 50 g masła,
- 1 szczypta soli.
Warstwa musu malinowego:
- 250 ml wody,
- 250 g malin,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki żelatyny.
Warstwa śmietanowa:
- 250 g serka mascarpone,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 50 g cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Warstwa galaretki:
- 250 g świeżych malin,
- 400 ml gorącej wody,
- 1 opakowanie galaretki malinowej.
Przygotuj spód.
Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruchy.
Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masą wylep dno formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do lodówki.
Przygotuj warstwę musu malinowego.
Maliny z cukrem i wodą umieść w garnuszku. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż owoce się rozpadną, a nadmiar płynu wyparuje. Masa powinna być dość gęsta.
Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestudzenia. Dodaj żelatynę i dobrze ją wymieszaj z musem. Odstaw do momentu uzyskania temperatury pokojowej, a następnie wylej na zimny już spód. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj warstwę śmietanową.
Ze śmietanki odlej ¼ szklanki i wymieszaj w niej żelatynę. Odstaw do napęcznienia.
Wszystkie pozostałe składniki umieść w misce i dobrze utrzyj do powstania jednolitej konsystencji.
Żelatynę ze śmietanką lekko podgrzej, wymieszaj i dodaj do masy śmietanowej. Wymieszaj.
Wylej masę śmietanową na mus malinowy i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, do zastygnięcia. Przygotuj galaretkę.
Na zastygniętą już masę śmietanową rozłóż świeże maliny. W gorącej wodzie rozprowadź dobrze galaretkę i odstaw ją do ostygnięcia, przynajmniej do osiągnięcia temperatury pokojowej
Wylej galaretkę na owoce i wstaw Malinowe Marzenie do lodówki na kolejne 3-4 godziny. Ciasto podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Elegancki deser bez pieczenia. Prosty, a wygląda jak dzieło sztuki
Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki
Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało