Reklama
Reklama

Mus, galaretka, mascarpone. W tym deserze jest wszystko, co najlepsze

Malinowe Marzenie to prawdziwa gratka dla miłośników tych pysznych owoców. W jednym deserze znajdziesz zarówno mus, jak i rozpływającą się w ustach galaretkę. To idealne połączenie, dobre po prostu na weekend z rodziną, ale też kiedy spodziewasz się gości.

Nie trzeba wiele, aby stworzyć wyjątkowy wakacyjny deser - to właśnie latem mamy pod ręką najlepsze letnie owoce. Malinowe Marzenie robię często, kiedy mam gości, ale też zawsze wtedy, gdy proszą mnie o to domownicy.

Rozpływająca się w ustach galaretka, słodki mus malinowy i dodatek mojego ulubionego składnika - mascarpone - to wszystko, czego mi potrzeba.

Ciasto Malinowe Marzenie - jakich składników potrzebujesz?

Spód: 

  • 125 g herbatników kakaowych, 
  • 50 g masła, 
  • 1 szczypta soli. 

Warstwa musu malinowego: 

Reklama
  • 250 ml wody, 
  • 250 g malin, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki żelatyny. 

Warstwa śmietanowa: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny. 

Warstwa galaretki: 

  • 250 g świeżych malin, 
  • 400 ml gorącej wody, 
  • 1 opakowanie galaretki malinowej. 

Ciasto Malinowe Marzenie - przepis

Przygotuj spód. 

Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruchy. 

Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przygotowaną masą wylep dno formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do lodówki. 

Przygotuj warstwę musu malinowego. 

Maliny z cukrem i wodą umieść w garnuszku. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż owoce się rozpadną, a nadmiar płynu wyparuje. Masa powinna być dość gęsta. 

Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestudzenia. Dodaj żelatynę i dobrze ją wymieszaj z musem. Odstaw do momentu uzyskania temperatury pokojowej, a następnie wylej na zimny już spód. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przygotuj warstwę śmietanową. 

Ze śmietanki odlej ¼ szklanki i wymieszaj w niej żelatynę. Odstaw do napęcznienia. 

Wszystkie pozostałe składniki umieść w misce i dobrze utrzyj do powstania jednolitej konsystencji. 

Żelatynę ze śmietanką lekko podgrzej, wymieszaj i dodaj do masy śmietanowej. Wymieszaj. 

Wylej masę śmietanową na mus malinowy i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, do zastygnięcia. Przygotuj galaretkę. 

Na zastygniętą już masę śmietanową rozłóż świeże maliny. W gorącej wodzie rozprowadź dobrze galaretkę i odstaw ją do ostygnięcia, przynajmniej do osiągnięcia temperatury pokojowej

Wylej galaretkę na owoce i wstaw Malinowe Marzenie do lodówki na kolejne 3-4 godziny. Ciasto podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Elegancki deser bez pieczenia. Prosty, a wygląda jak dzieło sztuki

Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki

Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery