Reklama
Reklama

Musztarda z gruszek to kulinarny majstersztyk. Do wędlin, serów i pasztetów wprost idealna

Musztarda klasycznie przygotowywana jest z gorczycy i kilku prostych dodatków. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis, w którym przygotowuje się ją z... gruszek. Początkowo byłam w szoku i nie dowierzałam, że może to komuś smakować. Mimo wszystko ciekawość wygrała i zaryzykowałam. Dziś twierdzę, że ta musztarda z gruszek to kulinarny majstersztyk.

Z owoców zwykle robi się soki, dżemy, konfitury. Są one także urozmaiceniem w ciastach, ciastkach lub innych deserach. Przyrządzanie z nich więc wytrawnych dodatków czy potraw, jest dosyć nietypowym sposobem.

Musztarda z gruszek - przepis

Musztarda z gruszek to jeden z bardziej wymyślnych przepisów, na jakie udało mi się trafić. W smaku jest delikatnie ostra, ale zarazem świeża i słodkawa. Połączenie przypraw zawarte w tym przetworze jest wyjątkowo aromatyczne, ciepłe i idealnie wpasowuje się w panujący jesienny klimat. Zrób i zaskocz swoich gości i rodzinę.

Składniki:

  • kilogram gruszek, 
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego, 
  • 80 g żółtej gorczycy, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 6 goździków, 
  • 1/2 kurkumy,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazda nasiennego. Tak przygotowane owoce wyłóż na blachę do pieczenia z papierem i piecz przez 20 minut w 180 st. Celsjusza. W tym czasie do garnka wlej ocet i dodaj resztę składników: gorczycę, goździki, cukier, pieprz cayenne, kurkumę, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj i zagotuj przez 2 minuty. Z mieszanki wyłów goździki.

Miękkie gruszki zmiksuj na gładką masę, dodaj do nich 3 łyżki ugotowanej wcześniej gorczycy i ponownie miksuj na gładko. Następnie dodaj pozostałą porcję gorczycy i wymieszaj. 

Musztardę z gruszek wstaw do lodówki na co najmniej 8 h. Po tym czasie jest gotowa do podawania. Przetwór może spędzić w lodówce co najmniej miesiąc.

Do czego używać musztardy z gruszek?

Musztardy z gruszek można używać po prostu zamiast zwykłej, kupionej w markecie musztardy. Natomiast jej smak świetnie dopełni smak serów pleśniowych czy wędzonych. Do tego sprawdzi się jako urozmaicenie domowych wędlin i pasztetów. Dodatkowo można jej użyć w postaci sosu do mięs z grilla czy pieczeni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | gruszki