Reklama
Reklama

Musztarda z gruszek to kulinarny majstersztyk. Do wędlin, serów i pasztetów wprost idealna

Musztarda klasycznie przygotowywana jest z gorczycy i kilku prostych dodatków. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis, w którym przygotowuje się ją z... gruszek. Początkowo byłam w szoku i nie dowierzałam, że może to komuś smakować. Mimo wszystko ciekawość wygrała i zaryzykowałam. Dziś twierdzę, że ta musztarda z gruszek to kulinarny majstersztyk.

Z owoców zwykle robi się soki, dżemy, konfitury. Są one także urozmaiceniem w ciastach, ciastkach lub innych deserach. Przyrządzanie z nich więc wytrawnych dodatków czy potraw, jest dosyć nietypowym sposobem.

Musztarda z gruszek - przepis

Musztarda z gruszek to jeden z bardziej wymyślnych przepisów, na jakie udało mi się trafić. W smaku jest delikatnie ostra, ale zarazem świeża i słodkawa. Połączenie przypraw zawarte w tym przetworze jest wyjątkowo aromatyczne, ciepłe i idealnie wpasowuje się w panujący jesienny klimat. Zrób i zaskocz swoich gości i rodzinę.

Składniki:

  • kilogram gruszek, 
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego, 
  • 80 g żółtej gorczycy, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 6 goździków, 
  • 1/2 kurkumy,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazda nasiennego. Tak przygotowane owoce wyłóż na blachę do pieczenia z papierem i piecz przez 20 minut w 180 st. Celsjusza. W tym czasie do garnka wlej ocet i dodaj resztę składników: gorczycę, goździki, cukier, pieprz cayenne, kurkumę, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj i zagotuj przez 2 minuty. Z mieszanki wyłów goździki.

Miękkie gruszki zmiksuj na gładką masę, dodaj do nich 3 łyżki ugotowanej wcześniej gorczycy i ponownie miksuj na gładko. Następnie dodaj pozostałą porcję gorczycy i wymieszaj. 

Musztardę z gruszek wstaw do lodówki na co najmniej 8 h. Po tym czasie jest gotowa do podawania. Przetwór może spędzić w lodówce co najmniej miesiąc.

Do czego używać musztardy z gruszek?

Musztardy z gruszek można używać po prostu zamiast zwykłej, kupionej w markecie musztardy. Natomiast jej smak świetnie dopełni smak serów pleśniowych czy wędzonych. Do tego sprawdzi się jako urozmaicenie domowych wędlin i pasztetów. Dodatkowo można jej użyć w postaci sosu do mięs z grilla czy pieczeni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż herbata z cytryną i miodem. Do tego ma potężną dawkę naturalnej witaminy C

Niezapomniane Kotlety Zbójeckie. Ich sekretem są marynowane przetwory

Zamiast płacić ponad 50 zł za 100 g, sama zrobiłam dubajską czekoladę. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | gruszki