Ten sos do gołąbków zrobi furorę. Ciekawa alternatywa dla pomidorowego klasyka
Klasyczne gołąbki zawsze polewane są sosem pomidorowym. Jeśli jednak masz ochotę zaskoczyć domowników, tym razem możesz podać je z prostym sosem na bazie śmietany. Danie będzie bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku. Przepis na gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym to gratka dla wszystkich kucharzy, którzy lubią kulinarne eksperymenty.
Wśród dań kuchni polskiej gołąbki zajmują szczególne miejsce, dobrze doprawiony mięsny farsz i kapusta to dla wielu osób połączenie idealne. Niezbędnym dodatkiem jest także sos. W tym przepisie, zamiast tego z pomidorów, znajdziesz śmietanową alternatywę. Gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym to niemiecka odmiana klasycznego i uwielbianego przez wszystkich dania, które z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Sprawdź także: Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos
Do przygotowania gołąbków, będziesz potrzebować:
- 1 średnią kapustę białą,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 300 ml wody,
- 2 jajka,
- 1 kajzerka,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki majonezu,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na sos:
- 500 ml śmietanki 12 proc.,
- 50 g masła,
- 50 g mąki.
Dodatkowo:
- olej do smarowania i smażenia.
Przygotuj gołąbki. Z kapusty zerwij trzy warstwy liści i wyrzuć je. Delikatnie obierz następne 10 liści z kapusty i włóż je do dużego garnka. Jeśli niemożliwe jest zerwanie liści bez ich uszkodzenia, włóż do garnka całą główkę kapusty. Zalej ją wodą i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie delikatnie oderwij. W przypadku samych liści, blanszuj je przez 2 minuty.
Liście osusz i odetnij twardy rdzeń. Do miseczki włóż kajzerkę i zalej ją wodą. Odstaw ją na kilka minut, a następnie odciśnij z niej wodę i przełóż do głównej miski na farsz.
Do miski dodaj oba rodzaje mięsa, musztardę, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Bierz po jednym liściu. Nakładaj na niego po garści mieszanki, na spodzie liścia, blisko odciętego rdzenia.
Boki liścia złóż do wewnątrz, a następnie całość zroluj, formując gołąbki. Podsmaż je krótko na patelni, na rozgrzanym oleju, tylko do zrumienienia liści. Odkładaj gołąbki do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryj całość i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 45 minut.
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę. Wymieszaj całość trzepaczką i smaż, aż mąka zacznie się rumienić. Wlej śmietankę i energicznie mieszaj przez minutę lub dwie. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Gołąbki zalej sosem i wstaw do piekarnika, bez przykrycia, na kolejne 10-15 minut.
Gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W naszym domu babcia miała zapas tego soku. Dziś wiem, że wspomaga serce, jelita i dba o odporność
Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze
Proste ciasto z rabarbarem. Pomoże usprawnić trawienie i zadziała przeciwzapalnie