Reklama
Reklama

Ten sos do gołąbków zrobi furorę. Ciekawa alternatywa dla pomidorowego klasyka

Klasyczne gołąbki zawsze polewane są sosem pomidorowym. Jeśli jednak masz ochotę zaskoczyć domowników, tym razem możesz podać je z prostym sosem na bazie śmietany. Danie będzie bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku. Przepis na gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym to gratka dla wszystkich kucharzy, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Wśród dań kuchni polskiej gołąbki zajmują szczególne miejsce, dobrze doprawiony mięsny farsz i kapusta to dla wielu osób połączenie idealne. Niezbędnym dodatkiem jest także sos. W tym przepisie, zamiast tego z pomidorów, znajdziesz śmietanową alternatywę. Gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym to niemiecka odmiana klasycznego i uwielbianego przez wszystkich dania, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. 

Sprawdź także: Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos

Reklama

Przepis na gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym

Do przygotowania gołąbków, będziesz potrzebować: 

  • 1 średnią kapustę białą,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 500 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 500 ml bulionu wołowego, 
  • 300 ml wody, 
  • 2 jajka, 
  • 1 kajzerka, 
  • 2 łyżki musztardy, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Składniki na sos: 

  • 500 ml śmietanki 12 proc., 
  • 50 g masła, 
  • 50 g mąki. 

Dodatkowo: 

  • olej do smarowania i smażenia.

Jak zrobić gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym? 

Przygotuj gołąbki. Z kapusty zerwij trzy warstwy liści i wyrzuć je. Delikatnie obierz następne 10 liści z kapusty i włóż je do dużego garnka. Jeśli niemożliwe jest zerwanie liści bez ich uszkodzenia, włóż do garnka całą główkę kapusty. Zalej ją wodą i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie delikatnie oderwij. W przypadku samych liści, blanszuj je przez 2 minuty. 

Liście osusz i odetnij twardy rdzeń. Do miseczki włóż kajzerkę i zalej ją wodą. Odstaw ją na kilka minut, a następnie odciśnij z niej wodę i przełóż do głównej miski na farsz. 

Do miski dodaj oba rodzaje mięsa, musztardę, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Bierz po jednym liściu. Nakładaj na niego po garści mieszanki, na spodzie liścia, blisko odciętego rdzenia. 

Boki liścia złóż do wewnątrz, a następnie całość zroluj, formując gołąbki. Podsmaż je krótko na patelni, na rozgrzanym oleju, tylko do zrumienienia liści. Odkładaj gołąbki do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryj całość i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 45 minut. 

Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę. Wymieszaj całość trzepaczką i smaż, aż mąka zacznie się rumienić. Wlej śmietankę i energicznie mieszaj przez minutę lub dwie. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Gołąbki zalej sosem i wstaw do piekarnika, bez przykrycia, na kolejne 10-15 minut. 

Gołąbki zapiekane w sosie śmietanowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

W naszym domu babcia miała zapas tego soku. Dziś wiem, że wspomaga serce, jelita i dba o odporność

Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze

Proste ciasto z rabarbarem. Pomoże usprawnić trawienie i zadziała przeciwzapalnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne