Na drugie śniadanie lub imprezową przekąskę. Zrób bułeczki gyros
Lubisz przygotowywać dla swojej rodziny drożdżowe ciasta i przekąski? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki gyros. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz z kurczaka w aromatycznej przyprawie tworzą przekąskę, która świetnie sprawdzi się na lunch, lub jako imprezowe danie dla gości. Sprawdź, jak je zrobić.
Drożdżowe, małe bułeczki gyros to przekąska zainspirowana daniem kuchni tatarskiej i baszkirskiej. Tzw. peremechy mogą mieć różne nadzienie, ale smakują pysznie z kurczakiem w greckim stylu. Takie przekąski świetnie smakować będą na ciepło, jak i po wystygnięciu.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (do podsypania stolnicy),
- 125 ml mleka,
- 25 g drożdży (świeżych),
- 50 g płynnego masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 300 g fileta drobiowego,
- 1 nieduża cebula,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- sól (do smaku),
- olej (do smażenia).
Gotowe bułeczki możesz zaserwować solo, lub podać je z ulubionym sosem. Świetnie pasować tu będą greckie tzatziki na jogurcie, z dodatkiem ogórka zieloengo, czosnku i oliwy. Możesz także postawić na domowy, pikantny sos pomidorowo-paprykowy.
Podgrzej mleko do około 38°C. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Roztop masło (ma być płynne, ale nie gorące). W dużej misce połącz zaczyn drożdżowy z masłem, jajkiem i solą. Stopniowo przesiej do niego mąkę, mieszając powstające ciasto łyżką. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.
Uformuj z ciasta kulę i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę w przykrytym ściereczką naczyniu. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i odstaw na kolejną godzinę. Następnie podziel ciasto na porcje wielkości mandarynek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na oleju. Posiekaj drobno mięso lub zmiel w maszynce przez sitko o dużych oczkach. Połącz z przyprawą gyros i mięsem. Dosól do smaku, jeśli to konieczne (niektóre przyprawy gyros mają już sól w składzie).
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj po kolei kulki ciasta na niezbyt cienkie placki. Na każdym umieść porcję farszu. Zawiń brzegi ciasta wokół farszu (do środka) tak, by niemal całkowicie zamknąć go z środku bułeczki. Pozostaw niewielki otwór. Tak przygotowane bułeczki odłóż jeszcze na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej w głębokiej patelni olej. Ma być go tyle, by bułeczki dosłownie w nim pływały, zanurzając się do połowy (tak, jak przy smażeniu pączków). Wysmaż bułeczki gyros partiami, zaczynając od zanurzenia w oleju strony z otworem. Obracaj na drugą stronę, gdy się zarumienią. Po usmażeniu wykładaj bułeczki na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem
Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka