Reklama
Reklama

Na drugie śniadanie lub imprezową przekąskę. Zrób bułeczki gyros

Lubisz przygotowywać dla swojej rodziny drożdżowe ciasta i przekąski? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki gyros. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz z kurczaka w aromatycznej przyprawie tworzą przekąskę, która świetnie sprawdzi się na lunch, lub jako imprezowe danie dla gości. Sprawdź, jak je zrobić.

Drożdżowe, małe bułeczki gyros to przekąska zainspirowana daniem kuchni tatarskiej i baszkirskiej. Tzw. peremechy mogą mieć różne nadzienie, ale smakują pysznie z kurczakiem w greckim stylu. Takie przekąski świetnie smakować będą na ciepło, jak i po wystygnięciu. 

Sprawdź także: Przekąska, która zniknie jeszcze przed północą. Rolada ze szpinaku jest hitem, każdej imprezy

Przepis na bułeczki gyros

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (do podsypania stolnicy),
  • 125 ml mleka,
  • 25 g drożdży (świeżych),
  • 50 g płynnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 300 g fileta drobiowego,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • sól (do smaku),
  • olej (do smażenia).

Gotowe bułeczki możesz zaserwować solo, lub podać je z ulubionym sosem. Świetnie pasować tu będą greckie tzatziki na jogurcie, z dodatkiem ogórka zieloengo, czosnku i oliwy. Możesz także postawić na domowy, pikantny sos pomidorowo-paprykowy

Jak zrobić bułeczki gyros? 


Podgrzej mleko do około 38°C. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.

Roztop masło (ma być płynne, ale nie gorące). W dużej misce połącz zaczyn drożdżowy z masłem, jajkiem i solą. Stopniowo przesiej do niego mąkę, mieszając powstające ciasto łyżką. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.

Uformuj z ciasta kulę i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę w przykrytym ściereczką naczyniu. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i odstaw na kolejną godzinę. Następnie podziel ciasto na porcje wielkości mandarynek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut.

W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na oleju. Posiekaj drobno mięso lub zmiel w maszynce przez sitko o dużych oczkach. Połącz z przyprawą gyros i mięsem. Dosól do smaku, jeśli to konieczne (niektóre przyprawy gyros mają już sól w składzie).

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj po kolei kulki ciasta na niezbyt cienkie placki. Na każdym umieść porcję farszu. Zawiń brzegi ciasta wokół farszu (do środka) tak, by niemal całkowicie zamknąć go z środku bułeczki. Pozostaw niewielki otwór. Tak przygotowane bułeczki odłóż jeszcze na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Rozgrzej w głębokiej patelni olej. Ma być go tyle, by bułeczki dosłownie w nim pływały, zanurzając się do połowy (tak, jak przy smażeniu pączków). Wysmaż bułeczki gyros partiami, zaczynając od zanurzenia w oleju strony z otworem. Obracaj na drugą stronę, gdy się zarumienią. Po usmażeniu wykładaj bułeczki na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę

Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski