Na imprezie andrzejkowej zawsze się sprawdza. Nie tylko panowie są zachwyceni
Przyjęcie andrzejkowe to doskonała okazja na spotkanie się ze znajomymi i bliskimi. Warto je wzbogacić o pyszne przekąski, którymi miło zaskoczymy gości. Będą doskonałym uzupełnieniem wieczornych wróżb oraz zabaw. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować, podpowiadamy przepis na najprostsze dania i potrawy, które będą smakować wyśmienicie. Przypadną do gustu praktycznie każdemu.
Jeśli czeka cię organizacja imprezy andrzejkowej, pewnie zastanawiasz się, co przygotować do jedzenia. Przychodzimy z pomocą. Te pomysły sprawią, że szybko i łatwo przygotujesz jedzenie dla gości.
Na imprezach najlepiej sprawdzają się proste przekąski, które są smaczne i łatwe do podania. Przede wszystkim warto postawić na różnorodność. Nasi goście mogą mieć różne preferencje i smaki, przez co nie zawsze każda potrawa przypadnie im do gustu.
Jedną z najprostszych potraw do przygotowania są koreczki. Sprawdzą się do nich wędliny, sery oraz warzywa. Wystarczy pokroić je w kostkę i nabijać na wykałaczki. Równie proste do przygotowania będą kanapeczki z ulubionymi pastami i warzywami czy grzanki z serem i aromatycznymi przyprawami. Wiele osób decyduje się również na przygotowanie prostych sałatek.
Spośród dań na zimno szczególnie sprawdzą się śledzie. Można przygotować je kilka dni przed imprezą. Robi się je prosto i nie ma ryzyka, że szybko się zepsują. Niezależnie od przepisu, na jaki się zdecydujemy, na pewno zasmakują miłośnikom kuchni polskiej. Wystarczy upewnić się, że marynata jest aromatyczna, wyrazista i lekko kwaskowata, a ryba na pewno będzie smakować idealnie. Dodatkową zaletą jest to, że śledzie są łatwe do podania w małych porcjach - zaserwujemy je na koreczkach, w małym miseczce czy jako część większego zestawu przekąsek.
Śledzie po węgiersku to jeden z oryginalnych sposobów na przygotowanie śledzi. Zaskakuje użyciem pieczarek, świeżej papryki oraz pikantnych przypraw. Dzięki niemu zaskoczymy zaproszonych, a na stole na pewno nie zagości nuda.
Składniki:
- 300-400 g płatów śledziowych,
- duża cebula,
- papryka czerwona,
- 150 g pieczarek,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- szklanka wody,
- 5 łyżek octu jabłkowego,
- łyżka miodu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta pieprzu cayenne i pieprzu czarnego,
- dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej filety śledziowe zanurzamy w wodzie. Warto moczyć je co najmniej przez kilkanaście godzin, najlepiej przez całą noc. Jeśli używamy płatów solonych à la matias, wystarczą 1-2 godziny w zimnej wodzie. Warto pamiętać w tym przypadku, aby zmienić wodę przynajmniej dwukrotnie. W ten sposób pozbędziemy się z ryby nadmiaru soli.
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę. Po kilku minutach przyprawiamy ją - dodajemy pół łyżeczki soli, słodką paprykę mieloną oraz cukier. Po kilku minutach dorzucamy świeżą paprykę oraz pieczarki. Całość smażymy przez kolejne kilka minut. Kiedy składniki będą ładnie zarumienione, dolewamy szklankę wody, ocet, dodajemy miód, koncentrat pomidorowy oraz szczyptę pieprzu cayenne i pieprzu czarnego. Wszystko razem mieszamy i dusimy przez kilka minut.
W dużym słoiku umieszczamy na dnie kilka łyżek warzywnej mieszanki, a na to układamy warstwę śledzi, pokrojonych w paski. Następnie ponownie układamy warzywa, później śledzie do momentu, aż skończą nam się składniki. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Porządnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Śledzia można jeść już na następny dzień. Najlepiej będą jednak smakować po 2-3 dobach spędzonych w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia