Reklama
Reklama

Sałatka drwala to hit na andrzejki. Na każdej imprezie pierwsza znika ze stołu

Andrzejki to okazja do spotkania się z bliskimi i przyjaciółmi. Na imprezę czy wizytę gości, warto przygotować coś pysznego do jedzenia. Najlepszym pomysłem będzie sałatka warstwowa — zachwyci smakiem i wyglądem. Podpowiadamy przepis na pyszną sałatkę drwala, którą szybko i łatwo przyrządzisz.

Potrawy na imprezy powinny być nie tylko proste i szybkie do zrobienia, ale także pyszne i efektowne. Jeśli czeka cię organizacja imprezy andrzejkowej, podpowiadamy łatwy przepis na sałatkę warstwową, od której goście  nie będą mogli się oderwać. Sprawdzi się lepiej niż klasyczny gyros.  

Sałatka na andrzejki. Goście będą zachwyceni

Naszą propozycją na andrzejki jest sałatka drwala. To sycąca potrawa pełna smaku, która zrobi wrażenie na twoich gościach. Składa się z kilku warstw, które idealnie się z sobą komponują. Dzięki dodatkowi kurczaka jest pożywna i nie pozostawi gości głodnymi.

Sałatka drwala jest luźnym nawiązaniem do popularnego burgera sieci McDonald’s. Znajdziemy w niej podsmażony wędzony boczek, sporą ilość sera oraz pyszny sos na bazie jogurtu i majonezu. Dzięki dodatkowi świeżej sałaty, ogórków oraz cebuli potrawa jest lekka i zdrowsza niż popularny fast food. Jego fani z pewnością docenią wariację na temat kanapki.

Sałatkę drwala przygotowuje się podobnie jak sałatkę gyros. Jedyną różnicą są składniki użyte do tych potraw. Wystarczy przygotować poszczególne partie dania, a następnie w odpowiedniej kolejności ułożyć je w dużej misce. Warto użyć szklanego, przezroczystego naczynia, dzięki któremu estetyczne warstwy będą widoczne.

Sałatka drwala — przepis

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 sałata lodowa,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 150 g sera żółtego,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 opakowanie wędzonego boczku w plastrach,
  • dodatkowo: olej do smażenia, grzanki czosnkowe, posiekany szczypiorek.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku.

Filet z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso, dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, sól oraz pieprz i smażymy, aż będzie ładnie zarumienione. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.

Sałatę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki konserwowe w średnią kostkę. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Wędzony boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, aby był ładnie zarumieniony i chrupiący.  

W miseczce umieszczamy jogurt grecki, majonez, keczup, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość energicznie mieszamy do połączenia składników.

Przechodzimy do układania warstw sałatki. W dużej misce układamy najpierw sałatę lodową. Warto posypać ją szczyptą soli. Nakładamy połowę sosu, a na nim układamy cebulę, a później kurczaka. Następnie posypujemy całość ogórkami konserwowymi, a później serem. Nakładamy drugą część sosu. Posypujemy ją boczkiem. Wierzch sałatki możemy ozdobić grzankami czosnkowymi oraz posiekanym szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | impreza