Na karnawałową imprezę i nie tylko. Szybka przekąska z łososiem
W tym roku masz zamiar zorganizować karnawałową imprezę dla rodziny lub znajomych? Jeśli tak, konieczne będzie przygotowanie imprezowych przystawek. Świetnie sprawdzają się w szczególności te, które można podzielić na mini porcje. Podpowiemy ci, jak zrobić szybką przekąskę z łososiem, która nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a jednocześnie zaskakuje wybornym smakiem.
Goście zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie masz pomysłu czym ich ugościć? Możesz zaserwować im coś znacznie ciekawszego niż sałatkę lub chipsy. Ta prosta i efektowna przekąska z łososiem z pewnością ekspresowo zniknie z talerzy. Warto zrobić jej nieco więcej - z pewnością się nie zmarnuje.
Sprawdź także: Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę
Do przygotowania tej przekąski, będziesz potrzebować:
- 4-5 naleśników,
- 300 g wędzonego łososia,
- 1 duży ogórek szklarniowy,
- 200 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki chrzanu,
- mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz.
Do wytrawnych naleśnikowych przekąsek świetnie pasować będzie ziołowo-jogurtowy dip. Wystarczy, że w miseczce zmieszasz gęsty jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, sól, pieprz, oraz odrobinę soku z cytryny.
Rozpocznij od przygotowania serka. Do miseczki przełóż chrzan, serek śmietankowy, posiekany drobno koperek (pozostaw nieco do dekoracji) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozłóż naleśniki, a następnie na każdym z nim rozsmaruj porcję serka. Na środku, przez całą szerokość naleśnika ułóż kawałki łosia oraz pokrojonego w słupki ogórka. Następnie zwiń ciasną roladkę. Każdy z rulonów pokrój na kawałki o szerokości około 2-3 cm. Tak przygotowana przekąska może być podawana natychmiast lub po schłodzeniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku
Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne