Reklama
Reklama

Na obiad przygotuj swojską ciupankę. Odkryj sekret staropolskiego smaku

Dobra zupa powinna pysznie smakować, sycić na długo i dostarczać organizmowi zdrowych substancji. Taka właśnie jest swojska ciupanka, przyrządzana na wyjątkowym zakwasie. Użyte warzywa to świetna skarbnica witamin, a mięso jest źródłem smaku. Odkryj przepis na rewelacyjny obiad.

Nie ma nic lepszego na obiad jak porządna zupa. Świetnie nasyci, ale dostarczy też całej masy wartościowych składników odżywczych. W swojskiej ciupance znajduje się duża dawka błonnika pokarmowego, który rozrusza jelita i zmniejszy apetyt na podjadanie pomiędzy posiłkami. 

Swojska ciupanka - skąd nazwa?

Pomidorowa, grzybowa czy ogórkowa nawiązują do głównych składników, z których są przygotowane. Skąd wzięła się nazwa swojskiej ciupanki? Nie od wykorzystanych produktów, a od sposobu ich przygotowania. Wszystkie użyte składniki na końcu się ciupie. W języku potocznym oznacza to uderzanie, rąbanie lub dzielenie na mniejsze kawałki. W przypadku tej tradycyjnej potrawy najlepiej do ciupania użyć tłuczka, ale - dla bardziej nowoczesnych - wystarczy blender. 

Swojska ciupanka - tradycyjny przepis

Jak zrobić swojską ciupankę? To zupa na zakwasie z ogórków kiszonych - przyjemnie kwaskowata i wytrawna. Dzięki zawartości dużej porcji warzyw (włoszczyzny, marchwi, ziemniaków) dostarcza organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Co więcej, przyprawy i dodany na końcu wędzony boczek podkręcają jej smak. Duża miska tradycyjnej zupy wystarczy za cały obiad.

Składniki:

  • 1,5 litra wody 
  • 150 g wędzonego boczku  
  • 125 ml zakwasu z ogórków kiszonych
  • 4 duże ziemniaki  
  • duża cebula 
  • 2 duże marchewki 
  • 3 garści pokrojonej włoszczyzny (por, pietruszka, seler) 
  • 60 ml gęstej śmietany 18% 
  • ząbek czosnku  
  • 2-3 ziela angielskie 
  • 2-3 liście laurowe 
  • szczypta pieprzu ziarnistego  
  • szczypta soli  
  • natka pietruszki lub koperek  
  • olej do smażenia 

Wykonanie:

Umyj i obierz por, pietruszkę i selera. Posiekaj na drobne kawałki. Obierz i posiekaj na drobno połowę cebuli. Podsmaż ją w garnku na odrobinie oleju, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, a także ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gdy wszystko się ładnie zarumieni, dorzuć obraną i pokrojoną wcześniej włoszczyznę. Smaż wszystko przez kilka minut, aż warzywa nabiorą kolorów.  

Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do garnka z warzywami, a następnie dodaj sól i pieprz. Wszystko ponownie podsmaż i zalej wodą do zakrycia. Gotuj do miękkości ziemniaków. Na patelni podsmaż pozostałą część cebuli oraz pokrojony w drobną kostkę boczek. Dzięki temu uzyskasz wyśmienitą okrasę do zupy. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zakwaś zupę zakwasem. Następnie zabiel ją śmietaną, wcześniej ją hartując.  

Na koniec najważniejsza czynność, czyli ciupanie zupy. Użyj do tego tłuczka, jednak sprawdzi się także blender. Pamiętaj, by przed tym wyciągnąć ziele i liście laurowe. Gotową zupę przełóż do miseczek, serwując ją z okrasą z boczku oraz ulubioną zieleniną.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | danie główne