Na obiad zrobię dziś placki z ziemniaków i grzybów. Niezwykle aromatyczne i sycące
Placki z ziemniaków i grzybów to idealna propozycja na szybki obiad albo kolację. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i pełne aromatu leśnych grzybów. To jeden z przysmaków, których nie umiem sobie odmówić. Na sezon jesienno-zimowy to idealna propozycja.
Kiedy mam ochotę na obiad inny niż klasyczny kotlet z ziemniakami i surówką, chętnie robię te placki. Są niezwykle sycące i rozgrzewające, lubi je także mój mąż. Chętnie jemy je z dodatkiem pysznego sosu - są wtedy jeszcze lepsze.
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g świeżych grzybów (np. podgrzybków, borowików, a najlepiej mieszanki pół na pół),
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- 30-50 g mąki ziemniaczanej,
- 80 g bułki tartej,
- sól, pieprz,
- świeży koperek do dekoracji,
- tłuszcz do smażenia.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem, aby powstała jednolita masa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Przygotuj świeże grzyby. Oczyść je dokładnie, pokrój w drobniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut.
W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do grzybów. Podsmaż jeszcze chwilę.
Do miski przełóż ziemniaki, dodaj podsmażone grzyby z cebulą i czosnkiem, jajka, natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być zwarta i łatwa do formowania. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Z masy formuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Doskonale smakują z pikantną surówką, sosem śmietanowym lub grzybowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Śląsku nie ma bez niej Wigilii. Słodka, korzenna, pełna chrupiących dobroci
Zamiast zwykłego makowca, zrób skubaniec z makiem. Zniknie do ostatniego okruszka
Omlet na bogato. Zrób, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację