Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty
Święta Bożego Narodzenia nie kończą się na obfitej w smakołyki kolacji wigilijnej. Po niej następują aż dwa dni świąteczne, podczas których nie obowiązuje już post. Co podać gościom na obiad w te dni? Schab zawijany jest doskonałą propozycją, która posmakuje wszystkim domownikom i gościom.
Choć schab często ląduje na stole w dni powszednie, ten przepis zupełnie odmienia jego smak. Jego wersja zawijana w boczek jest nie tylko soczysta, ale też aromatyczna i wyjątkowa. A takie powinny być właśnie świąteczne dania. W tym roku to schab zawijany w boczek podam swoim gościom na święta Bożego Narodzenia.
Świąteczne menu nie jest łatwe do ułożenia. W te dni chcę, aby podane dania były wyjątkowe, niecodzienne, aby podkreślały charakter rodzinnych spotkań. Sięgam więc po wyszukane przepisy i nie boję się spędzić w kuchni nieco więcej czasu.
Drugą ważną kwestią, którą warto wziąć pod uwagę przy planowaniu świątecznego obiadu, są preferencje gości. Trudno z każdym ustalać to indywidualnie, dlatego wybieram dania wykorzystujące znane produkty.
Sprawdź także: Na Śląsku nie ma bez niej Wigilii. Słodka, korzenna, pełna chrupiących dobroci
Przepis na schab zwijany w boczek będzie zatem idealną propozycją na świąteczny obiad. Jego podstawą jest dobrze wszystkim znane mięso. Jednak sposób przygotowania i podania nadaje mu niezwykły smak i aromat, podkreślający świąteczne spotkanie z rodziną.
Sposób pieczenia tego schabu pozwoli uzyskać miękkie i soczyste mięso. Wybierz jednak dobrej jakości schab i szczególną uwagę zwróć na użyte przyprawy. To one nadadzą mu świątecznego aromatu. Do przygotowania schabu zawijanego w boczek potrzebujesz:
- 1 kg schabu bez kości,
- 200 g wędzonego boczku w plastrach,
- 250 g suszonej żurawiny,
- 1 cebula,
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego (utartego w moździerzu),
- sól (do smaku),
- olej rzepakowy (do marynaty i do smażenia).
Jak zrobić schab zawijany w boczek?
- Przygotowanie rozpocznij od marynaty. 1-2 łyżki oleju wymieszaj z miodem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sproszkowaną paprykę, pieprz, ziele angielskie, sól.
- Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek i twardszego tłuszczu. Następnie przetnij schab jak na roladę, ślimakowo, tak aby powstał prostokątny płat.
- Natrzyj całe mięso marynatą, zroluj i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowany schab wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
- W tym czasie przygotuj farsz. Namocz żurawinę w wodzie, a następnie drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. W połowie smażenia dodaj tymianek. Usmażoną cebulę wymieszaj z żurawiną oraz dopraw solą i pieprzem.
- Rozwiń schab i rozłóż farsz na całej powierzchni mięsa. Z boku pozostaw wolny margines, aby łatwiej było go zwinąć. Zwiń schab i zepnij wykałaczkami. Następnie obłóż mięso plastrami boczku i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Jeśli mięso dalej się rozwija, możesz zabezpieczyć je sznurkiem.
- Schab piecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę. Pod koniec zdejmij pokrywkę naczynia, aby boczek się przyrumienił i piecz jeszcze przez 15-20 min.
Jeszcze ciepły i pokrojony w plastry świetnie pasuje do zestawu surówek i ziemniaków czy ryżu. Równie dobrze możesz podać go na zimno jako przystawka lub zimna płyta.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Tradycyjna rolada makowa z bakaliami. Upiecz ją na Boże Narodzenie
Śledziki wigilijne na słodko. Dwa proste składniki zupełnie zmieniają smak
Sałatka Milionera będzie hitem na świątecznym stole. Lepiej zrób z podwójnej porcji