Reklama
Reklama

Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty

Święta Bożego Narodzenia nie kończą się na obfitej w smakołyki kolacji wigilijnej. Po niej następują aż dwa dni świąteczne, podczas których nie obowiązuje już post. Co podać gościom na obiad w te dni? Schab zawijany jest doskonałą propozycją, która posmakuje wszystkim domownikom i gościom.

Choć schab często ląduje na stole w dni powszednie, ten przepis zupełnie odmienia jego smak. Jego wersja zawijana w boczek jest nie tylko soczysta, ale też aromatyczna i wyjątkowa. A takie powinny być właśnie świąteczne dania. W tym roku to schab zawijany w boczek podam swoim gościom na święta Bożego Narodzenia.  

Co podać na świąteczny obiad?

Świąteczne menu nie jest łatwe do ułożenia. W te dni chcę, aby podane dania były wyjątkowe, niecodzienne, aby podkreślały charakter rodzinnych spotkań. Sięgam więc po wyszukane przepisy i nie boję się spędzić w kuchni nieco więcej czasu.  

Reklama

Drugą ważną kwestią, którą warto wziąć pod uwagę przy planowaniu świątecznego obiadu, są preferencje gości. Trudno z każdym ustalać to indywidualnie, dlatego wybieram dania wykorzystujące znane produkty.

Sprawdź także: Na Śląsku nie ma bez niej Wigilii. Słodka, korzenna, pełna chrupiących dobroci

Przepis na schab zwijany w boczek będzie zatem idealną propozycją na świąteczny obiad. Jego podstawą jest dobrze wszystkim znane mięso. Jednak sposób przygotowania i podania nadaje mu niezwykły smak i aromat, podkreślający świąteczne spotkanie z rodziną.   

Schab zawijany w boczek - przepis

Sposób pieczenia tego schabu pozwoli uzyskać miękkie i soczyste mięso. Wybierz jednak dobrej jakości schab i szczególną uwagę zwróć na użyte przyprawy. To one nadadzą mu świątecznego aromatu. Do przygotowania schabu zawijanego w boczek potrzebujesz

  • 1 kg schabu bez kości, 
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach, 
  • 250 g suszonej żurawiny, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, 
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki, 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego (utartego w moździerzu), 
  • sól (do smaku), 
  • olej rzepakowy (do marynaty i do smażenia). 

Jak zrobić schab zawijany w boczek? 

  1. Przygotowanie rozpocznij od marynaty. 1-2 łyżki oleju wymieszaj z miodem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sproszkowaną paprykę, pieprz, ziele angielskie, sól.  
  2. Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek i twardszego tłuszczu. Następnie przetnij schab jak na roladę, ślimakowo, tak aby powstał prostokątny płat.  
  3. Natrzyj całe mięso marynatą, zroluj i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowany schab wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.  
  4. W tym czasie przygotuj farsz. Namocz żurawinę w wodzie, a następnie drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. W połowie smażenia dodaj tymianek. Usmażoną cebulę wymieszaj z żurawiną oraz dopraw solą i pieprzem.  
  5. Rozwiń schab i rozłóż farsz na całej powierzchni mięsa. Z boku pozostaw wolny margines, aby łatwiej było go zwinąć. Zwiń schab i zepnij wykałaczkami. Następnie obłóż mięso plastrami boczku i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Jeśli mięso dalej się rozwija, możesz zabezpieczyć je sznurkiem.  
  6. Schab piecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę. Pod koniec zdejmij pokrywkę naczynia, aby boczek się przyrumienił i piecz jeszcze przez 15-20 min.  

Jeszcze ciepły i pokrojony w plastry świetnie pasuje do zestawu surówek i ziemniaków czy ryżu. Równie dobrze możesz podać go na zimno jako przystawka lub zimna płyta.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Tradycyjna rolada makowa z bakaliami. Upiecz ją na Boże Narodzenie

Śledziki wigilijne na słodko. Dwa proste składniki zupełnie zmieniają smak

Sałatka Milionera będzie hitem na świątecznym stole. Lepiej zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: schab | święta | obiad