Reklama
Reklama

Na Wielkanoc nie piekę sernika. Mam genialny przepis na babkę dwa w jednym

To idealna propozycja dla miłośników oryginalnych deserów, którzy nie boją się eksperymentów - babka dwa w jednym łączy w sobie to, co najlepsze w babce i serniku. Brzmi intrygująco? A jaka jest smaczna! Warto się o tym przekonać, ten przepis będzie hitem Wielkanocy i za rok każdy poprosi cię o powtórkę.

Babka sernikowa - babka i sernik w jednym

Babka wielkanocna to właściwie symbol świąt wielkanocnych - trudno wyobrazić sobie tą wyjątkową uroczystość bez niej. Tradycja głosiła, że nieudana babka oznaczała kompromitację dla gospodyni. My oczywiście mamy do tego dziś zdecydowanie luźniejsze podejście, ale bez wątpienia każdy chce skosztować jak najlepszej wersji wielkanocnego przysmaku.

Ten tradycyjny deser ma różne odsłony, ale każda z nich ma w sobie coś wyjątkowego. Te najbardziej klasyczne pomysły to oczywiście babki drożdżowe, nasączane czy piaskowe. Z kolei wielbiciele kulinarnych eksperymentów stawiają na nieco bardziej oryginalne wypieki, takie jak babka ajerkoniakowa, tęczowa czy pistacjowa. Szczególnie ta ostatnia cieszy się aktualnie popularnością. 

Reklama

My tym razem chcemy pójść o krok dalej i znaleźć kompromis idealny dla wielbicieli babek i serników - czy te dwa wypieki da się ze sobą połączyć? Oczywiście, że tak. Rozpływająca się w ustach opcja dwa w jednym po prostu zachwyca. Sprawdź nasz przepis na babkę sernikową.

Zobacz także: Dobre ciasta na Wielkanoc. Po świętach będziesz rozdawać przepisy

Babka sernikowa - przepis

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej, dodatkowo 2 łyżki,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 200 g masła,
  • 250 ml wody.

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek białego cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 100 g masła,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Dekoracja:

  • cukier puder lub czekolada deserowa.

Zacznij od przygotowania ciasta. Przesianą mąkę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw na bok. Masło rozpuść w rondelku. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij je na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ubijaj dalej, tak aby uzyskać puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i naprzemiennie dodawaj roztopione masło, wodę i mąkę. Na koniec podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszaj.

Teraz przygotuj masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodawaj ser (po jednej łyżce) i proszek budyniowy. Miksuj do połączenia skladników.

Przygotuj formę na babkę z kominem w środku. Możesz użyć metalowej foremki, wysmarować masłem i wysypać mąką lub silikonowej. Do środka formy o średnicy 24 cm wlej najpierw ciasto jasne, potem ciemne i na końcu serowe. Wykładaj masy naprzemiennie.

Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz ok. 60 minut do "suchego patyczka". Gotową babkę twarogową wyjmij z pieca, wystudź i wyjmij z formy. Podawaj z dowolnymi dekoracjami.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

INTERIA.PL