Nadziane schabowe w chrupiącej panierce. Kotlet Szwajcar zawsze robi furorę
Chrupiący kotlet w panierce to danie, które smakuje praktycznie każdemu i często pojawia się na naszych stołach. Jeśli jednak znudziły ci się klasyczne schabowe, możesz przyrządzić Szwajcara, czyli kotleta nadziewanego szynką i serem. Nie jest trudny w przygotowaniu, a na pewno będzie ciekawą odmianą w twoim domowym menu. Takie danie na pewno zasmakuje również najmłodszym.
Kotlet Szwajcar to wariacja na temat cordon bleu, który zwany jest także jako kotletem szwajcarskim. W naszej wersji wychodzi niezwykle chrupiący, a z jego środka wypływa ciągnący się ser. Takie danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako imprezowa potrawa dla gości.
Sprawdź także: Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora
Do przygotowania kotletów Szwajcar, będziesz potrzebować:
- 6 plastrów schabu wieprzowego,
- 6 plastrów szynki wieprzowej,
- 6 plasterków żółtego sera (np. edamski),
- 1 łyżeczka musztardy ostrej,
- 2 jajka,
- 80 g bułki tartej,
- 20 g parmezanu tartego,
- 100 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Gotowe danie możesz zaserwować na kilka sposobów. Będzie doskonale smakować z frytkami, gotowanymi ziemniakami, lub delikatnym i kremowym purée. Warto zrobić do nich gęstą mizerię na jogurcie greckim z dużą porcją koperku i szczypiorku.
Schab wieprzowy umyj i osusz. Każdy plaster rozbij na dość cienki kawałek. Każdy z nich posól, popieprz i rozsmaruj na wierzchu odrobinę musztardy. Ułóż po kawałku sera i szynki. Posyp bazylią. Mocno ugnieć. Zawiń dość ściśle roladki i spłaszcz je dłonią.
Na pierwszym półmisku rozsyp mąkę pszenną, na drugim rozbij jajka i rozkłóć je widelcem. W trzecim półmisku wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.
Każdy kawałek smaż na rozgrzanym maśle z każdej strony po kilka minut aż zrobi się złoty. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż jeszcze do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza, wraz z tłuszczem na spodzie, na około 10 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku
To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach