Reklama
Reklama

Nadziewam pączki rabarbarem, moja rodzina wyjada wszystko. W weekend zrobię na pewno

Klasyczne, drożdżowe pączki z nadzieniem rabarbarowym są bardzo smaczne, ponieważ słodycz ciasta przełamuje kwaskowy smak sezonowego warzywa. Przygotowanie takiego deseru jest jednak dość czasochłonne. Jeśli nie masz tyle czasu, postaw na ekspresową, a przy tym nieco mniej kaloryczną (bo bez smażenia w głębokim oleju) wersję. Upiecz pączki w formie na donuty.

To pączki, ale nieco inne. Pieczone w formie na donuty, z dodatkiem mojego ulubionego rabarbaru. Latem muszę je zrobić obowiązkowo, ten przepis to jeden z moich hitów.

Pączki z rabarbarem uwielbia cała moja rodzina - trudno poprzestać na jednym, dlatego zwykle robię więcej.

Pączki z rabarbarem - lista składników

  • 120 g rabarbaru, 
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 
  • 60 g cukru (+ 1 łyżka), 
  • 2 jajka (rozmiar L), 
  • 1 laska wanilii, 
  • 60 g roztopionego masła, 
  • 60 ml maślanki, 
  • 120 g mąki, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder (do dekoracji).

Pączki z rabarbarem - przepis

Umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru i skrobią. 

Ubij jajka z resztą cukru i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii na jasną, puszystą masę.  

Dodaj do masy przestudzone masło i maślankę. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników. 

Reklama

Wmieszaj do masy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Ponownie krótko wymieszaj. 

Przelej ciasto do natłuszczonej formy na 12 donutów. Powtykaj w ciasto kawałki rabarbaru. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°. Piecz przez około 15 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie

Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza

INTERIA.PL