Nadziewam pączki rabarbarem, moja rodzina wyjada wszystko. W weekend zrobię na pewno
Klasyczne, drożdżowe pączki z nadzieniem rabarbarowym są bardzo smaczne, ponieważ słodycz ciasta przełamuje kwaskowy smak sezonowego warzywa. Przygotowanie takiego deseru jest jednak dość czasochłonne. Jeśli nie masz tyle czasu, postaw na ekspresową, a przy tym nieco mniej kaloryczną (bo bez smażenia w głębokim oleju) wersję. Upiecz pączki w formie na donuty.
To pączki, ale nieco inne. Pieczone w formie na donuty, z dodatkiem mojego ulubionego rabarbaru. Latem muszę je zrobić obowiązkowo, ten przepis to jeden z moich hitów.
Pączki z rabarbarem uwielbia cała moja rodzina - trudno poprzestać na jednym, dlatego zwykle robię więcej.
- 120 g rabarbaru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 60 g cukru (+ 1 łyżka),
- 2 jajka (rozmiar L),
- 1 laska wanilii,
- 60 g roztopionego masła,
- 60 ml maślanki,
- 120 g mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder (do dekoracji).
Umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru i skrobią.
Ubij jajka z resztą cukru i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii na jasną, puszystą masę.
Dodaj do masy przestudzone masło i maślankę. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
Wmieszaj do masy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Ponownie krótko wymieszaj.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy na 12 donutów. Powtykaj w ciasto kawałki rabarbaru.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°. Piecz przez około 15 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie
Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza