Reklama
Reklama

Nadziewane placki z ziemniaków. Bazą farszu jest tani składnik

Ziemniaki to jedne z tych warzyw, które lubią prawie wszyscy. Można z nich wyczarować mnóstwo pysznych dań, w każdym regionie Polski, znajdziemy także różne wariacja na temat ziemniaczanych potraw. Tym razem przedstawimy ci przepis na nadziewane placki białostockie, które na pewno zasmakują twoim domownikom. Jaki farsz znajduje się w tej pysznej potrawie? Sprawdź sam.


Wypróbuj tych wyjątkowych placków białostockich, idealnych dla każdego miłośnika pysznych smaków z prostych składników. Te smakowite placki są nadziewane duszonymi pieczarkami z cebulką i koperkiem. Dla podkręcenia smaku całość jest posypana żółtym serem, który tworzy apetyczną skorupkę. Potrawa to świetna propozycja na obiad lub jako ciepła przekąska. Wegetarianom zaserwuj placki, polewając je grzybowym albo chrzanowym sosem. Mięsożercom z pewnością zasmakuje dodatek sosu gulaszowego lub pieczeniowego. 

Sprawdź także: Przekąska do słoików na zimę. Jest tak dobra, że można jeść prosto ze słoika

Przepis na placki białostockie 

Placki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 2 liście laurowe,
  • ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ok. 1 łyżka mąki pszennej, 
  • sól, 
  • ok. 100 g żółtego sera np. cheddar,  
  • olej do smażenia.

Farsz: 

  • 500 g pieczarek, 
  • 1 biała cebulka, 
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, 
  • sól, pieprz czarny i ziołowy, 
  • 1 łyżka masła lub oleju. 

 Jak zrobić placki białostockie?

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ziemniaki do osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego i gotuj do pełnej miękkości. Po czym odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą lub przyprawą do ziemniaków i wymieszaj. Dosyp mąki i ponownie wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Możesz także użyć ziemniaków, które pozostały z obiadu. 

W tym czasie obierz cebulę i drobno posiekaj w kostkę. Pieczarki oczyść i także pokrój w podobny sposób. Opłukany i osuszony koperek drobno posiekaj. W dużej patelni rozgrzej olej lub masło, podsmaż cebulkę, a gdy stanie się błyszcząca, wrzuć pieczarki i mieszając od czasu do czasu smaż, aż płyn z pieczarek odparuje. Na koniec dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem, dorzuć posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.  

Weź około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i spłaszcz na kształt kółka. Nałóż jedną łyżkę farszu pieczarkowego i przykryj porcją ciasta ziemniaczanego. Uformuj zgrabny krążek. Podobnie postępuj z resztą składników, by przygotować wszystkie placki.  

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe