Reklama
Reklama

Nadziewane tortille jak z meksykańskiej restauracji. Zrobisz je na patelni

Placki do tortilli znajdziemy niemal, w każdym sklepie. Niestety często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Rozwiązaniem jest przygotowanie pysznych placków we własnej kuchni. Idealnie sprawdzą się do różnych dań kuchni meksykańskiej. W naszym przepisie podamy je z farszem na bazie mięsa mielonego, ziemniaków, przypraw i żółtego sera. Potrawa jest aromatyczne, sycąca i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Tortille to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni meksykańskiej, w Polsce spopularyzowany jako dodatek do dań fast food. Czy wiesz, że gumowaty placek, w który zawija się kebab, z prawdziwą tortillą ma niewiele wspólnego? Ta jest chrupiąca, aromatyczna, pełna smaku. W dodatku naprawdę łatwo jest przygotować samodzielnie nadziewane tortille z patelni, czyli meksykańskie tacos. 

Sprawdź także: Placuszki Piraci z Karaibów. Z jogurtowym dressingiem smakują najlepiej

Przepis na nadziewane tortille z patelni 

Składniki na farsz: 

  • 2-3 ziemniaki,
  • 300 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej, 
  • 100 g sera żółtego (np. gouda), 
  • 1 cebula, 
  • ½ papryczki chili, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • olej rzepakowy (do smażenia).

Składniki na tortille: 

  • 180 g mąki pszennej (+ do podsypania stolnicy), 
  • 25 g masła, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • około 100 ml gorącej wody. 

 Jak zrobić nadziewane tortille z patelni? 

Obierz ziemniaki i pokrój w kosteczkę. Usmaż do miękkości na oleju. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Z papryczki usuń gniazdo nasienne i także drobno ją posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zeszklij cebulę z dodatkiem chili. Po chwili dodaj czosnek i mięso. W trakcie smażenia dopraw je do smaku solą i pieprzem. Pod koniec - dodaj usmażone wcześniej ziemniaki. 

Zagnieć składniki na tortille, stopniowo dolewając do nich wodę. Gdy uzyskasz gładkie ciasto, podziel je na 4 równe części. Uformuj z nich kulki i odłóż na 20 minut pod przykryciem wilgotnej ściereczki. 

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj kulki ciasta na cienkie placki. Obsmaż każdy na suchej patelni -  niecałą minutę po każdej ze stron. Powstające na plackach pęcherzyki powietrza dociskaj do patelni drewnianą szpatułą. 

Oprósz ciepłe tortille starym serem. Na każdą nałóż porcję gorącego farszu. Złóż na pół. Możesz - dla wygody jedzenia - dodatkowo każdą przekroić. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia meksykańska