Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste
Przed pieczeniem czy grillowaniem mięso należy zamarynować - to prosty sposób na to, aby wydobyć z niego głębię smaku i uzyskać idealną, soczystą strukturę. Większość osób sięga po tradycyjną opcję, czyli olej, ulubione przyprawy, ewentualnie dodatek czosnku. Jest jednak inny, mniej oczywisty sposób, prawdziwe kulinarne odkrycie. Chodzi o marynatę z czarnej herbaty. Brzmi intrygująco? Zdecydowanie. Smak także jest wybitny. Więcej dowiesz się z tego artykułu.
To prawdziwy kulinarny hit. Mało kto o tym wie, ale mocny napar z czarnej herbaty doskonale zmiękcza włókna mięsa, a dzięki temu wieprzowina czy wołowina stają się wyjątkowo kruche oraz pełne aromatu. Gdy raz spróbujesz przygotować tę marynatę, na pewno będziesz do niej wracać.
Jakie jest, zdaniem większości osób, najlepsze mięso? Oczywiście miękkie i soczyste. Jeżeli zależy ci na takim efekcie, przed grillowaniem czy pieczeniem przygotuj wyjątkową marynatę na bazie czarnej herbaty. Wiele osób na początku jest zaskoczonych, ale ten pomysł naprawdę doskonale się sprawdza.
Jeżeli chcesz spróbować, zacznij od zaparzenia naparu z 4 łyżek (lub 5 torebek) czarnej herbaty i 250 ml wody. Gdy herbata lekko przestygnie, dodaj 1/3 szklanki cukru brązowego - zbalansuje on smak i sprawi, że mięso będzie się delikatnie karmelizować.
Nie zapomnij także o swoich ulubionych przyprawach. Może to być m.in. czosnek, tymianek, bazylia, papryka czy kolendra - to już zależy od osobistych preferencji. Nie zapomnij o dodaniu 2 łyżek soku z cytryny - ten składnik idealnie podkręci smak. Marynata do mięsa z herbaty jest gotowa.
No dobrze, ale jak marynować mięso w herbacie? Na szczęście nie jest to skomplikowane.
Zacznij od oczyszczenia mięsa z błon i pokrojenia na takie kawałki, jakich potrzebujesz. Umieść je w misce i zalej marynatą w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała. Jeżeli płynu jest za mało, spokojnie - możesz dodać nieco wody.
Mięso w herbacie marynuj przynajmniej przez 3-4 godziny, ale oczywiście na najlepszy efekt możesz liczyć, gdy zamarynowane zostawisz je w lodówce na całą noc. To pozwoli herbacie oraz przyprawom przeniknąć w taki sposób, aby mięso było nie tylko miękkie, lecz również bardzo aromatyczne.
Wyjmij mięso z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem lub grillowaniem, aby było w temperaturze pokojowej. To da gwarancję równomiernej obróbki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej
Niewielkie, ale wciąż mało znane ryby. Nie mają ości, nie trzeba filetować, idealne na Wigilię
Nocna marynata do karpia. "Wyciąga" z ryby posmak mułu i sprawia, że jest krucha i aromatyczna