Reklama
Reklama

Najlepsza panierka na świecie. Chrupie przy każdym kęsie i nie odchodzi od mięsa

Masz dość panierki, która nie ma smaku, jest miękka, a przy krojeniu odchodzi od mięsa? Wypróbuj przepis na chrupacze, czyli delikatne drobiowe kotlety z bardzo chrupiącą panierką. Jest niezawodna, nie tylko przy kurczaku.

Kotlety panierowane to bez wątpienia jeden z ulubionych polskich obiadów. Zaserwowane z mizerią i ugotowanymi ziemniakami sycą i są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli marzysz o panierce, która nie odchodzi od mięsa, a dodatkowo wspaniale podkreśla jego smak, to musisz przetestować nasz przepis.

Sekret chrupaczy

Chrupacze to kotlety z filetów z piersi z kurczaka w pysznej panierce. Obtoczone są nie tylko w płatkach kukurydzianych i bułce tartej, ale też w specjalnie doprawionym cieście. To właśnie połączenie dwóch aromatycznych warstw nadaje daniu wyjątkowo chrupiącej tekstury. Panierka nie jest miękka i nie odkleja się od drobiu. Co więcej, smakuje naprawdę dobrze. Kombinacja przypraw, m.in. czosnku, papryki słodkiej i natki pietruszki, wspaniale podkreśla smak delikatnego mięsa.  

Chrupacze - przepis

Przepis na chrupacze powinien znać każdy, kto przepada za mięsnymi daniami głównymi. Kotlety sycą na długo i są świetnym zamiennikiem dla mniej zdrowych fast foodów. Jeśli najdzie cię ochota na panierowane mięso, skorzystaj z tej receptury.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka 
  • jajko 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 60 ml mleka 
  • 100 g płatków kukurydzianych 
  • 100 g bułki tartej 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • pół łyżeczki natki pietruszki 
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżki masła 
  • sól i pieprz 

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kotlety. Z każdej strony posól je i popieprz. 

Jajko, mąkę i mleko zmiksuj na gładką masę w misce. Dodaj do niej paprykę słodką, czosnek granulowany i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

W drugiej misce umieść rozkruszone drobno płatki kukurydziane i bułkę tartę. Delikatnie wymieszaj. 

Chrupacze najpierw panieruj w cieście, a potem w panierce z płatków i bułki. Smaż na rozgrzanym oleju połączonym z masłem po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złote.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | danie główne