Reklama
Reklama

Najlepsza panierka na świecie. Chrupie przy każdym kęsie i nie odchodzi od mięsa

Masz dość panierki, która nie ma smaku, jest miękka, a przy krojeniu odchodzi od mięsa? Wypróbuj przepis na chrupacze, czyli delikatne drobiowe kotlety z bardzo chrupiącą panierką. Jest niezawodna, nie tylko przy kurczaku.

Kotlety panierowane to bez wątpienia jeden z ulubionych polskich obiadów. Zaserwowane z mizerią i ugotowanymi ziemniakami sycą i są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli marzysz o panierce, która nie odchodzi od mięsa, a dodatkowo wspaniale podkreśla jego smak, to musisz przetestować nasz przepis.

Sekret chrupaczy

Chrupacze to kotlety z filetów z piersi z kurczaka w pysznej panierce. Obtoczone są nie tylko w płatkach kukurydzianych i bułce tartej, ale też w specjalnie doprawionym cieście. To właśnie połączenie dwóch aromatycznych warstw nadaje daniu wyjątkowo chrupiącej tekstury. Panierka nie jest miękka i nie odkleja się od drobiu. Co więcej, smakuje naprawdę dobrze. Kombinacja przypraw, m.in. czosnku, papryki słodkiej i natki pietruszki, wspaniale podkreśla smak delikatnego mięsa.  

Chrupacze - przepis

Przepis na chrupacze powinien znać każdy, kto przepada za mięsnymi daniami głównymi. Kotlety sycą na długo i są świetnym zamiennikiem dla mniej zdrowych fast foodów. Jeśli najdzie cię ochota na panierowane mięso, skorzystaj z tej receptury.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka 
  • jajko 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 60 ml mleka 
  • 100 g płatków kukurydzianych 
  • 100 g bułki tartej 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • pół łyżeczki natki pietruszki 
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżki masła 
  • sól i pieprz 

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kotlety. Z każdej strony posól je i popieprz. 

Jajko, mąkę i mleko zmiksuj na gładką masę w misce. Dodaj do niej paprykę słodką, czosnek granulowany i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

W drugiej misce umieść rozkruszone drobno płatki kukurydziane i bułkę tartę. Delikatnie wymieszaj. 

Chrupacze najpierw panieruj w cieście, a potem w panierce z płatków i bułki. Smaż na rozgrzanym oleju połączonym z masłem po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złote.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | danie główne