Najlepsza panierka na świecie. Chrupie przy każdym kęsie i nie odchodzi od mięsa
Masz dość panierki, która nie ma smaku, jest miękka, a przy krojeniu odchodzi od mięsa? Wypróbuj przepis na chrupacze, czyli delikatne drobiowe kotlety z bardzo chrupiącą panierką. Jest niezawodna, nie tylko przy kurczaku.
Kotlety panierowane to bez wątpienia jeden z ulubionych polskich obiadów. Zaserwowane z mizerią i ugotowanymi ziemniakami sycą i są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli marzysz o panierce, która nie odchodzi od mięsa, a dodatkowo wspaniale podkreśla jego smak, to musisz przetestować nasz przepis.
Chrupacze to kotlety z filetów z piersi z kurczaka w pysznej panierce. Obtoczone są nie tylko w płatkach kukurydzianych i bułce tartej, ale też w specjalnie doprawionym cieście. To właśnie połączenie dwóch aromatycznych warstw nadaje daniu wyjątkowo chrupiącej tekstury. Panierka nie jest miękka i nie odkleja się od drobiu. Co więcej, smakuje naprawdę dobrze. Kombinacja przypraw, m.in. czosnku, papryki słodkiej i natki pietruszki, wspaniale podkreśla smak delikatnego mięsa.
Przepis na chrupacze powinien znać każdy, kto przepada za mięsnymi daniami głównymi. Kotlety sycą na długo i są świetnym zamiennikiem dla mniej zdrowych fast foodów. Jeśli najdzie cię ochota na panierowane mięso, skorzystaj z tej receptury.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- jajko
- 100 g mąki pszennej
- 60 ml mleka
- 100 g płatków kukurydzianych
- 100 g bułki tartej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kotlety. Z każdej strony posól je i popieprz.
Jajko, mąkę i mleko zmiksuj na gładką masę w misce. Dodaj do niej paprykę słodką, czosnek granulowany i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść rozkruszone drobno płatki kukurydziane i bułkę tartę. Delikatnie wymieszaj.
Chrupacze najpierw panieruj w cieście, a potem w panierce z płatków i bułki. Smaż na rozgrzanym oleju połączonym z masłem po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złote.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut