Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka na zimę do słoików. Do kotletów, mielonych, a nawet zapiekanki

Okres wiosenno-letni jest intensywny nie tylko w ogrodzie, ale również w kuchni. To okres, kiedy warzywa i owoce smakują najlepiej, a my mamy ochotę zamknąć ich niepowtarzalny smak i aromat w słoikach. Dzięki temu możemy cieszyć się nimi przez cały rok, kiedy tylko mamy taki kaprys. Jeśli zastanawiasz się, jakie przetwory warto mieć w swojej spiżarni, podpowiadamy sprawdzony przepis, dzięki któremu już nigdy nie będziesz narzekał na brak surówki do obiadu. Ostrzegamy, że ta sałatka jest uzależniająca.

Bogactwo świeżych, sezonowych składników zachęca do robienia domowych przetworów. Ten sposób na sałatkę to doskonały pomysł na ich wykorzystanie. Sprawdź, jak ją przygotować.

Sałatka z ogórków na zimę. Prosta i idealna do wszystkiego

Wiele osób zapomina, że można cieszyć się smakiem letnich warzyw przez cały rok. Domowe przetwory wymagają pracy i poświęcenia sporej ilości czasu. To jednak doskonały sposób na przechowywanie składników. Dzięki słoikom możliwe jest cieszenie się nie tylko smakiem, ale również cennymi wartościami, które znajdziemy w warzywach.

Głównym składnikiem tej prostej letniej sałatki są ogórki. Teraz smakują najlepiej, a ich struktura idealnie nadaje się marynowania. Są chrupiące oraz długo zachowują jędrność. W tym wydaniu sałatki polecamy przygotować ją z marchewką, papryką, cebulą oraz czosnkiem. Dzięki dodatkowi innych warzyw pogłębiamy smak dania, dodając mu słodkości oraz pikantności. Poszatkowane warzywa wystarczy zalać marynatą, w której znajdziemy cukier, ocet, olej oraz sól. Pyszny smak jarzyn sprawia, że nie trzeba dużo przypraw, aby cieszyć się sałatką.

Sałatka z ogórków ma słodko-kwaśny smak i nie jest mdła ze względu na dodatek czosnku oraz cebuli. To sprawia, że jest niezwykle uniwersalna. Może stanowić dodatek do obiadu, kiedy brakuje nam surówki. Idealnie sprawdzi się również jako sałatka na grilla czy przekąska. Polecamy dodać ją do kanapek, szczególnie kiedy brakuje nam charakternego dodatku. Kiedy drobno pokroimy warzywa, może się okazać, że będzie także smakowitym dodatkiem do sosów oraz dipów.  

Zobacz także: Ogórki i kiszonki małosolne robię w stary, tradycyjny sposób. Ze słoika nie wychodzą tak dobre

Najlepsza sałatka z ogórków do słoików

Składniki na sałatkę:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku.

Składniki na zalewę do sałatki:

  • 100 ml oleju,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Warzywa dokładnie myjemy, a marchew i cebulę dodatkowo obieramy ze skórki. Do przygotowania warzyw możemy użyć szatkownicy, która przyspieszy proces. Jeśli jej nie posiadamy, ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a paprykę w cienkie paski. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, a czosnek i koperek drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski i solimy. Dokładnie mieszamy, aby sól była dokładnie rozprowadzona po warzywach. Odstawiamy je na ok. 2 godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie odlewamy wodę z warzyw, ale zachowujemy ją — będzie przydatna później. Dodajemy do warzyw olej, ocet, cukier oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane odstawiamy na całą noc, aby się zamarynowały.

Następnego dnia zaczynamy pracę od przygotowania słoików. Wyparzamy je i dokładnie wycieramy. Do tak przygotowanych przekładamy sałatkę. Staramy się, aby warzywa były ciasno ułożone oraz zalane zalewą. Jeśli będzie jej za mało, możemy dodać do warzyw odrobinę soku, który został z poprzedniego dnia. Pamiętajmy, że fragmenty warzyw, które będą znajdowały się ponad powierzchnią zalewy, mają większą szansę na zepsucie.

Słoiki z sałatką dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką i zalanym wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki, odwracamy je dnem do góry i przykrywamy ściereczką. Kiedy ostygną, przekładamy do spiżarni lub piwnicy i jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | ogórki | przetwory