Reklama
Reklama

Najlepsza zapiekanka z dyni, jaką jadłam. Aromatyczna, sycąca i prosta w wykonaniu

Początek września to moment, kiedy na sklepowych półkach pojawiają się dynie. Chociaż zgodnie z prognozami pogody, ciepłe dni zostaną jeszcze z nami przez jakiś czas, nic nie stoi na przeszkodzie, aby już dziś sięgnąć po to jesienne warzywo. Zastanawiasz się, co z niego zrobić? Wypróbuj przepis na aromatyczną zapiekankę z dyni.

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, można je piec, smażyć i gotować, a także zrobić aromatyczną zapiekankę. Dodatkowo dynia jest bardzo zdrowa, zawiera sennych składników odżywczych. Między innymi jest źródłem witaminy A, która wspiera zdrowie oczu i pomaga chronić je przed chorobami, oraz potasu pomagającego regulować ciśnienie krwi. Natomiast beta-karoten, któremu dynia zawdzięcza pomarańczowy kolor, korzystnie wpływa na kondycję skóry, a także pomaga zbijać wysoki poziom cholesterolu.

Ponadto obecny w dyni błonnik pokarmowy, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na sytość po posiłku oraz przyspiesza przemianę materii. Warto wspomnieć również o tym, że dynia jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się jedynie ok. 26 kcal, dlatego będzie świetnym wyborem dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Spożywanie dyni doskonale wpływa na organizm, czy wiesz jednak, co z niej zrobić? W poniższym artykule znajdziesz przepis na aromatyczną zapiekankę z dyni.

Sprawdź także: Dynia, galaretka i jabłka. Z czterech składników zrobisz przysmak na zimę

Jaka dynia jest najlepsza do gotowania?

Istnieje kilkadziesiąt odmian dyni. Najpopularniejsza jest oczywiście duża, pomarańczowa dynia zwyczajna, którą widujemy zazwyczaj na obrazkach. Świetnie nadaje się do przygotowywania zup, ciast, czy purée. W sklepach można natrafić także na dynię makaronową, po upieczeniu można wydrążyć jej miąższ za pomocą widelca, będzie przypominała nitki makaronu. Oprócz nich powszechnie dostępne są dynia piżmowa, prowansalska, czy hokaido - wszystkie z nich świetnie sprawdzą się w kuchni.

Do przygotowania zapiekanki z dyni, najlepiej sprawdzi się dynia hokaido, ponieważ nie wymaga obierania jej ze skórki. Możesz wybrać także dynię piżmową.

Aromatyczna zapiekanka z dyni - przepis

Zapiekanka z dyni to bardzo proste, zdrowe i sycące danie, świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. W potrawie znajduje się mięso mielone, możesz użyć dowolnego rodzaju - mięsa wołowego, wieprzowego, tego z kurczka, a nawet wegańskiego mięsa mielonego, które znajdziesz w wielu sklepach. Do przygotowania czterech porcji, będziesz potrzebować:

  • 1 średniej dyni hokaido,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 400 g pomidorów w puszce bez skóry,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 60 g sera fety,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od umycia, wydrążenia i pokrojenia dyni w grubą kostkę, tak przygotowaną, odłóż na bok. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zarumienią, dorzuć mięso mielone, podsmaż przez kilka minut. Dodaj oregano, tymianek, sól i pieprz, dorzuć pomidory i koncentrat, wszystko wymieszaj i podgotuj przez kilka minut. Do całości dorzuć pokrojoną dynię, wszystko wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp pokruszonym serem feta. Zapiekankę piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe