Reklama
Reklama

Najlepsza zupa meksykańska. Wychodzi naprawdę kremowa

Kremowa zupa meksykańska wystarczy za danie główne. Jest tak treściwa i pełna wyrazistego smaku, że jedną miską na pewno się najesz. Zawiera w sobie składniki typowe dla kuchni meksykańskiej, jak fasola czy kukurydza. Przekonaj się, jak prosto jest ją zrobić.

Kremowa zupa meksykańska 

Kremowa zupa meksykańska łączy w sobie produkty charakterystyczne dla kraju, z którego pochodzi. Przyrządza się ją więc z kurczakiem, fasolą i kukurydzą, dlatego stanowi niezwykle pożywne danie. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad. Będzie prawdziwą gratką dla miłośników lekko pikantnej kuchni, pełnej przypraw. Możesz zaserwować ją z podgrzaną na patelni tortillą lub świeżym pieczywem. Wtedy stanie się jeszcze bardziej sycąca.

Kremowa zupa meksykańska  - przepis

Składniki:

Reklama
  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 500 ml bulionu drobiowego, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki, 
  • 400 g czarnej fasoli z puszki, 
  • 100 g kukurydzy z puszki, 
  • czerwona papryka, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 120 g serka śmietankowego, 
  • 120 g sera cheddar, 
  • łyżka oleju, 
  • łyżeczka kminku, 
  • łyżeczka chili, 
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka oregano, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do podania.

Sposób wykonania:

W dużym garnku rozgrzej olej i smaż drobno posiekaną cebulę do miękkości, przez ok. 5-7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i chili. Smaż całość do uzyskania intensywnego aromatu, przez ok. 30 sekund. Wlej bulion i passatę pomidorową. 

Kurczaka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj go do zupy razem z krojonymi pomidorami, oregano i bazylią. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż mięso zacznie się lekko rozpadać. 

Fasolę przelej wodą i dodaj ją do zupy razem z kukurydzą i pokrojoną papryką czerwoną. Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut. 

Serek śmietankowy podgrzej delikatnie w garnuszku lub mikrofalówce. Wmieszaj go delikatnie do zupy razem z serem cheddar. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Kremową zupę meksykańską podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka makaronowa z kurczakiem. Prostszego przepisu nie znajdziesz

Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało

Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia meksykańska | kukurydza | kurczak