Najlepsza zupa meksykańska. Wychodzi naprawdę kremowa
Kremowa zupa meksykańska wystarczy za danie główne. Jest tak treściwa i pełna wyrazistego smaku, że jedną miską na pewno się najesz. Zawiera w sobie składniki typowe dla kuchni meksykańskiej, jak fasola czy kukurydza. Przekonaj się, jak prosto jest ją zrobić.
Kremowa zupa meksykańska łączy w sobie produkty charakterystyczne dla kraju, z którego pochodzi. Przyrządza się ją więc z kurczakiem, fasolą i kukurydzą, dlatego stanowi niezwykle pożywne danie. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad. Będzie prawdziwą gratką dla miłośników lekko pikantnej kuchni, pełnej przypraw. Możesz zaserwować ją z podgrzaną na patelni tortillą lub świeżym pieczywem. Wtedy stanie się jeszcze bardziej sycąca.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 400 g czarnej fasoli z puszki,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 120 g serka śmietankowego,
- 120 g sera cheddar,
- łyżka oleju,
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka chili,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do podania.
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzej olej i smaż drobno posiekaną cebulę do miękkości, przez ok. 5-7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i chili. Smaż całość do uzyskania intensywnego aromatu, przez ok. 30 sekund. Wlej bulion i passatę pomidorową.
Kurczaka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj go do zupy razem z krojonymi pomidorami, oregano i bazylią. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż mięso zacznie się lekko rozpadać.
Fasolę przelej wodą i dodaj ją do zupy razem z kukurydzą i pokrojoną papryką czerwoną. Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut.
Serek śmietankowy podgrzej delikatnie w garnuszku lub mikrofalówce. Wmieszaj go delikatnie do zupy razem z serem cheddar. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kremową zupę meksykańską podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka makaronowa z kurczakiem. Prostszego przepisu nie znajdziesz
Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą