Najlepsze ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem. Wychodzi każdemu
Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem jest banalnie proste w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet laik. Dodatkowo nie wymaga pieczenie, warto zrobić je dzień przed wizytą gości, aby zdążyło dobrze stężeć w lodówce. Jest tak dobre, że w mig znika ze stołu, a goście zawsze pytają o przepis.
Połączenie kakaowo-maślanego spodu, kajmakowego kremu, oraz czekoladowej polewy sprawiają, że ten deser smakuje każdemu. Przygotowanie ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości. Nim ukroisz pierwszy kawałek, musi kilka godzin poleżakować w lodówce. Warto jednak poczekać. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez, zwłaszcza w karnawale.
Sprawdź także: Warstwowe ciasto Gołąbek. Śmietankowo-czekoladowy przysmak idealny do kawy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24-26 cm.
Składniki na czekoladowy spód:
- 150 g herbatników,
- 20 g gorzkiego kakao,
- 100 g masła.
Składniki na masę serowo-kajmakową:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki (30 proc.),
- 250 g masy kajmakowej,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- cukier puder (do smaku).
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła,
- 50 ml słodkiej śmietany,
- 30 g płatków migdałów.
Zmiel herbatniki w malakserze (lub np. rozgnieć wałkiem). Wymieszaj dokładnie z kakao i połącz z roztopionym w kąpieli wodnej masłem. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia. Przełóż do formy masę z herbatników, rozprowadź ją równomiernie na dnie i dociśnij. Wstaw tortownicę do lodówki na około pół godziny.
Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Mikserem na niskich obrotach połącz ją z masą serowo-kajmakową. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. W niewielkiej ilości gorącej (około 60-70°C) wody rozpuść żelatynę i dodaj do niej 2-3 łyżki masy. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do masy i miksuj jeszcze przez chwilę. Przełóż masę serowo-kajmakową do tortownicy. Wyrównaj i wstaw formę z powrotem do lodówki - tym razem na około 3 godziny (do czasu aż masa całkowicie stężeje).
Przygotuj polewę do ciasta. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszaj i połącz ze śmietaną w jednolitą masę. Poczekaj, aż przestygnie i nieco stężeje. Przelej ją do formy z ciastem i odstaw do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem ozdób ciasto płatkami migdałów.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie
To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom
Pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji. Zrobiłam w domu, wyszły rewelacyjne