Reklama
Reklama

Warstwowe ciasto Gołąbek. Śmietankowo-czekoladowy przysmak idealny do kawy

Połączenie ciasta z gorzkiej czekolady i śmietankowego kremu zawsze się sprawdzi. Jeśli jednak chcesz urozmaicić swój wypiek, możesz przygotować go z plasterkami gruszek, który dodzą mu orzeźwiającej, słodko-kwaśnej nutki. Zwieńczeniem ciasta Gołąbek są chrupiące orzechy laskowe. Deser wychodzi tak smakowity, że na pewno skusisz się na dodatkowy kawałek.

Ciasto gołąbek to dość prosty w przygotowaniu deser łączący ciasto czekoladowe ze słodkim kremem śmietankowym z nutą wanilii. Ciekawym akcentem są tu plasterki gruszek, które rozpływają się w ustach, urozmaicając wypiek, dodając mu jeszcze więcej smaku i ciekawych tekstur. Gotowy smakołyk koniecznie podaj w towarzystwie kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Szybkie pączki dla początkujących. Koniecznie zrób w karnawale

Przepis na ciasto gołąbek 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się blacha o wymiarach 20x30 cm. 

Składniki na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem: 

  • 300 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 dojrzałe gruszki.

Posypka:

  • 100 g orzechów włoskich.

Jak zrobić ciasto Gołąbek? 

Przygotuj ciasto. W garnuszku rozpuść masło z czekoladą, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestudzenia. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj je do masy czekoladowej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszaj do całkowitego połączenia składników. Przelej masę równomiernie do dwóch foremek o wymiarach 20x30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza przez ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź blaty całkowicie.

Przygotuj wypełnienie. W misce ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Gruszki obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je na cienkie plastry.

Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozsmaruj ok. połowę kremu. Na to połóż plasterki owoców i przykryj drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem śmietankowy. Przygotuj posypkę. Orzechy włoskie drobno posiekaj i posyp na wierzchu ciasta. Ciasto gołąbek wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Cudownie chrupią, smakują wspaniale. Przepis na najbardziej kruche faworki

Szybka sałatka ziemniaczana jest przyjemnie kremowa. To najprostszy dodatek do mięs

Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta