Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto z orzechami włoskimi. Wychodzi sprężyste i niezwykle smaczne

Pyszne ciasto z mocno orzechową warstwą i cynamonową nutą to idealna propozycja na deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako codzienny deser, jak i na specjalne okazje. Możesz upiec je na nadchodzące święta wielkanocne, na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom deserów z orzechami włoskimi.

Ciasto z orzechami włoskimi to pysznie przenikające się warstwy ucieranego ciasta z orzechową masą. Bazą ciasta jest mąka pszenna, jajka, masło i cukier. Do jej przygotowania będziesz potrzebować również orzechów włoskich, które w połączeniu z dobrej jakości kakao oraz pachnącym cynamonem tworzą prawdziwą bombę smaku. Warto wspomnieć również, że orzechy włoskie są doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, oraz minerałów. Gotowy wypiek oprósz porządną warstwą cukru pudru oraz udekoruj go orzechami włoskimi. 

Reklama

Sprawdź także: Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. My polecamy formę o wymiarach 36 × 24 cm.

Do przygotowania ciasta z orzechami włoskimi, będziesz potrzebować:

  • 6 jajek, 
  • 400 g mąki pszennej, 
  • 250 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 20 g kakao, 
  • 1 łyżka wody, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 20 g zblanszowanych płatków migdałów, 
  • pół łyżeczki cynamonu. 

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?

Jajka z masła i cukrami utrzyj na puszystą, jasną masę. Może to potrwać kilka minut. Jeśli będą grudki, nie przejmuj się nimi. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj na jednolitą masę. 

Przygotuj teraz blachę o wielkości około 36 × 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej 3/4 przygotowanej masy i rozprowadź równomiernie. 

Pozostałą część podziel na dwie masy. Do jednej z nich dodaj kakao, wodę, cynamon. Posiekaj orzechy włoskie i rozdrobnij płatki migdałów. Dodaj je do masy. Dokładnie wymieszaj łyżką.  

Do formy dodaj orzechową warstwę ciasta. Przykryj ją jasną masą.  

Wstaw ciasto z orzechami włoskimi do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut. Po tym czasie włożony patyczek powinien być suchy. Jeśli tak nie jest, zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i zostaw jeszcze na kilka minut. 

Przed podaniem i po całkowitym wystudzeniu, posyp ciasto z orzechami włoskimi cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto z podstawowych składników, a wygląda wytwornie. Oto Wenecki Książę

Najpyszniejsze babeczki do koszyczka. Dzieci będą rozchwytywać

Bigos z tej kapusty wychodzi wyjątkowo delikatny. Przepis na sycący obiad dla całej rodziny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta