Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Najlepsze kokosanki to oczywiście te przygotowane samodzielnie, w domowym zaciszu. Jeśli chcesz, aby były chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku, użyj słodkiego mleka skondensowanego. Przygotuj własne ciasteczka, a bliscy będą zachwyceni.
Kokosanki uznawano kiedyś za słodycze luksusowe. Nie były łatwo dostępne, więc tym bardziej smakowały, gdy można ich było skosztować. Dziś są łatwo dostępne, ale ich jakość lub cena często pozostawiają wiele do życzenia. Zdecydowanie łatwiej upiec je samodzielnie w domu, aby odtworzyć smak z dzieciństwa. Najlepsze kokosanki to te chrupiące z zewnątrz, a lekko ciągnące i miękkie w środku. Powinny być mocno kokosowe, mimo przełamania czekoladowym smakiem.
Składniki:
Składniki na kokosanki:
- 400 g wiórków kokosowych,
- 400 ml mleka skondensowanego (słodzonego),
- 3 białka,
- limonka,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki rumu.
Składniki na polewę:
- 100 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 50 ml mleka,
- 30 g kakao.
Sposób wykonania:
Otrzyj skórkę z limonki. Wyciśnij z niej około łyżeczkę soku. Resztę owocu wykorzystaj do innych celów.
Połącz wiórki kokosowe mlekiem skondensowanym. Dodaj ekstrakt z wanilii, rum i skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Ubij białka (mikserem na najwyższych obrotach) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z limonki.
Połącz pianę z białek z masą kokosową. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Wyciśnij na nią około 30 porcji masy, formując niewielkie kulki. Zachowaj między nimi odstępy.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 10-15 minut - aż kokosanki się zarumienią. Odstaw do przestudzenia.
Podgrzej mleko w rondelku (na wolnym ogniu). W gorącym mleku rozpuść cukier. Cały czas mieszając zawartość rondelka, dodaj pokrojone w kostkę masło. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmij rondelek z palnika. Partiami wmieszaj w masę kakao.
Ciepłą polewą oblej wszystkie kokosanki od spodu. Po chwili obróć na drugą stronę i ułóż na kratce. Udekoruj kokosanki z wierzchu resztą polewy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser
Takiej rolady jeszcze nie robiłeś. Farsz przygotujesz z zielonego warzywa