Reklama
Reklama

Najlepsze letnie śniadanie. Duszę na patelni i wbijam jajka

W lecie najchętniej przygotowuję proste śniadania, które da się zrobić dosłownie w kilka minut. Oprócz kanapek czy owsianek przyrządzam jeszcze coś lekkiego, soczystego i pełnego smaku. Wrzucam warzywa na patelnię, duszę je dosłownie chwilę, a potem wbijam jajka. Przepis na letnie śniadanie z cukinią podpatrzyłam w internecie i nie mogłam się mu oprzeć.

Kiedy jest gorąco, nie mam ochoty na tłuste i rozgrzewające jedzenie. Rano szukam czegoś, co mnie nasyci, ale nie obciąży. Lubię śniadania z sezonowych produktów i takie, które mogę przygotować w 10 minut. Ostatnio na Instagramie i Tik Toku pojawiło się viralowe śniadanie, czyli jajka na cukinii. Gdy tylko zobaczyłam przepis na profilu @foodlajf.pl - fotografki kulinarnej i autorki prostych receptur - od razu postanowiłam go przetestować. Cukinia w końcu kosztuje grosze, a jest kulinarnym kameleonem. Pasuje do chrupiących placuszków, kremowej zupy lub makaronu. Jeszcze nie podawałam jej na śniadanie, więc taki eksperyment bardzo mnie zaciekawił.

Reklama

Letnie śniadanie z cukinią

Jajka z cukinią to zestaw, który jest smaczny i wartościowy. Warzywo ma bardzo mało kalorii (w 100 gramach jest ok. 17 kcal), za to sporo witamin, w tym A, C, K i te z grupy B. Do tego dostarcza potasu i magnezu, które pomagają w ciepłe dni, kiedy organizm szybciej traci minerały. Cukinia jest też źródłem błonnika, który usprawnia trawienie i daje uczucie sytości bez obciążania żołądka. Jajka dostarczają białka najwyższej jakości, zdrowe tłuszcze, witaminy D i E oraz lecytynę, która wspiera pracę mózgu. W połączeniu z cukinią tworzą pełnowartościowy posiłek. 

Letnie śniadanie z cukinią jest bardzo proste do zrobienia. Cukinia mięknie w kilka minut na patelni, wchłania przyprawy i oliwę, a jednocześnie pozostaje idealnie soczysta. Każdy może ją doprawić ulubionymi ziołami, aby nigdy się nie znudziła. To też świetna poranna potrawa dla wszystkich, którzy dbają o linię - dostarcza dużo składników odżywczych, przy stosunkowo małej liczbie kalorii. 

Jajka na cukinii

To danie, które zrobiło furorę w internecie - wystarczy zajrzeć na profile topowych kulinarnych blogerów, żeby znaleźć przepis na jajko sadzone na makaronie z cukinii. Wcale się nie dziwię, bo to lekka, bardzo smaczna i przede wszystkim prosta propozycja. Wystarczy kilka składników i 15 minut, aby cieszyć się chrupiącym warzywem, rozpływającym się żółtkiem i mięciutkim pieczywem. 

Jajka na cukinii - przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 4 jajka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (np. bazylia),
  • świeże pieczywo.

Sposób przygotowania:

Umyj cukinie dokładnie i za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj z niej cienkie paski (tzw. makaron wstęgi). 

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj obrany i poszatkowany w drobną kostkę czosnek i podsmażaj przez chwilę. Dorzuć cukinię, wymieszaj i duś 2-3 minuty, aż lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna (nie ma się rozpaść).

W makaronie z cukinii zrób cztery "gniazda", czyli wolne przestrzenie. Wbij w nie jajka.

Smaż pod przykryciem, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Dopraw solą, pieprzem, posyp świeżymi ziołami i podawaj od razu ze świeżym pieczywem. A jeśli lubisz wyraziste akcenty, posyp jajka skruszoną fetą lub czarnuszką.

To śniadanie ma według mnie wszystko, co potrzeba. Jest proste do przygotowania, pełne smaku i wartości odżywczych, a jednocześnie lekkie. Czasem najlepsze pomysły w kuchni powstają z małej liczby produktów spożywczych i z prostych połączeń. 

Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @foodlajf.pl

Zobacz też:

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski

Królowa sałatek deserowych. Połączenie składników zwala z nóg

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | cukinia | jaja