Najlepsze przepis na śląskie mielone. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
Jaki jest najbardziej lubiany śląski obiad? Wiele osób z pewnością wskaże na roladę z kluskami i modrą kapustą, jednak na pewno znajdzie się również wielu miłośników karminadli, czyli śląskich mielonych. Powinny być chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Takie danie doskonale sprawdzi się na rodzinny posiłek.
Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej tradycyjnych i konserwatywnych w całej Polsce. Tutaj wszystko musi się zgadzać i być przyrządzone zgodnie ze sztuką przekazywaną między pokoleniami. Nie ma tu dróg na skróty. Śląskie mielone, a właściwie karminadle, są właśnie takie - klasyczne i tradycyjne, pełne smaku mięsa wzbogaconego czosnkiem i cebulką. Oczywiście nie mogło zabraknąć namoczonej w mleku bułki, która łączy wszystko w jedną całość.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Gotowe śląskie mielone podaj z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z buraczków, mizerią lub kiszonym ogórkiem.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju przez 5 minut, do zeszklenia.
Bułkę namocz w mleku, rozdrobnij ją i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie dobrze ją odciśnij i przenieś do miski.
Do bułki dodaj również oba rodzaje mięsa mielonego, cebulę, jajka, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Wymieszaj całość rękoma, zagniataj i masuj przez kilka minut, aż masa stanie się elastyczna. Jeśli jest zbyt luźna, dodawaj po łyżce bułki tartej i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej warstwę oleju, a do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą.
Formuj okrągłe, nieco podłużne i płaskie kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i strąć jej nadmiar. Odkładaj kotlety na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 8-12 minut z każdej strony.
Na koniec przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i duś całość przez kolejne 5 minut.
Śląskie mielone podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Możesz przechować je w lodówce przez 2 dni lub zamrozić na później.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili
Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni
Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu