Reklama
Reklama

Najlepsze przepis na śląskie mielone. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Jaki jest najbardziej lubiany śląski obiad? Wiele osób z pewnością wskaże na roladę z kluskami i modrą kapustą, jednak na pewno znajdzie się również wielu miłośników karminadli, czyli śląskich mielonych. Powinny być chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Takie danie doskonale sprawdzi się na rodzinny posiłek.

Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej tradycyjnych i konserwatywnych w całej Polsce. Tutaj wszystko musi się zgadzać i być przyrządzone zgodnie ze sztuką przekazywaną między pokoleniami. Nie ma tu dróg na skróty. Śląskie mielone, a właściwie karminadle, są właśnie takie - klasyczne i tradycyjne, pełne smaku mięsa wzbogaconego czosnkiem i cebulką. Oczywiście nie mogło zabraknąć namoczonej w mleku bułki, która łączy wszystko w jedną całość. 

Sprawdź także: Smażysz mielone i cała kuchenka jest opryskana olejem? Stosuję patent, o którym mało kto wie

Reklama

Przepis na śląskie mielone

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 500 g mielonego mięsa wołowego, 
  • 2 jajka, 
  • 200 ml mleka,
  • 1 czerstwa kajzerka, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia. 

Gotowe śląskie mielone podaj z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z buraczków, mizerią lub kiszonym ogórkiem. 

Jak zrobić śląskie mielone? 

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju przez 5 minut, do zeszklenia. 

Bułkę namocz w mleku, rozdrobnij ją i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie dobrze ją odciśnij i przenieś do miski. 

Do bułki dodaj również oba rodzaje mięsa mielonego, cebulę, jajka, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Wymieszaj całość rękoma, zagniataj i masuj przez kilka minut, aż masa stanie się elastyczna. Jeśli jest zbyt luźna, dodawaj po łyżce bułki tartej i wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej warstwę oleju, a do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą. 

Formuj okrągłe, nieco podłużne i płaskie kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i strąć jej nadmiar. Odkładaj kotlety na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 8-12 minut z każdej strony. 

Na koniec przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i duś całość przez kolejne 5 minut. 

Śląskie mielone podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Możesz przechować je w lodówce przez 2 dni lub zamrozić na później. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety