Najlepsze wiosenne danie z młodej kapusty. Nie potrzeba do niego ani mięsa, ani ziemniaków
Nie ma to jak młoda kapusta - gdy tylko pojawia się w warzywniakach, od razu cieszy się dużym powodzeniem wśród kupujących. Nic dziwnego, bo jej wyjątkowy, lekko słodki smak jest niepowtarzalny. Dodatkowo jest niskokaloryczna, ale sycąca, idealnie sprawdzi się więc w przypadku osób dbających o linię. Sprawdź najlepszy przepis na młodą kapustę - przygotowana w taki sposób jest wyborna.
To jeden z ulubionych sezonowych produktów Polaków - młoda kapusta, gdy tylko pojawia się na bazarkach i w sklepach, od razu inspiruje do kuchennych eksperymentów. Wcale nas to nie dziwi, bo jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Można jeść ją na wiele sposobów - na przykład z wędzonym boczkiem i koperkiem.
Chociaż większość osób młodą kapustę ceni przede wszystkim z uwagi na jej wyjątkowy smak, to warto wiedzieć, jak bardzo warzywo to jest zdrowe.
Przede wszystkim kapusta ma niewiele kalorii, za to mnóstwo składników odżywczych takich jak m.in. witamina C, K czy witamina B6. Kapusta jest bogata także w kwas foliowy, błonnik, potas, wapń, żelazo czy magnez. Obecność tych witamin i minerałów sprawia, że regularne spożywanie kapusty doskonale działa na odporność, a także na stan zębów, dziąseł i skóry. Warto zauważyć, że witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać niezwykle szkodliwe wolne rodniki. Po kapustę jak najczęściej warto sięgać także dla zdrowia kości - warzywo to zapobiega nawet osteoporozie.
W kapuście znajduje się także błonnik, tak istotny dla sprawnego działania naszego układu pokarmowego. Dbaj o jego dostarczanie do organizmu, a zapobiegniesz zaparciom i łatwiej będzie ci utrzymać zdrową masę ciała.
Witaminy i minerały zawarte w kapuście wspierają także funkcje poznawcze oraz działają przeciwstarzeniowo. Istnieją także badania sugerujące, że regularne jedzenie kapusty pomaga w zmniejszeniu ryzyka występowania niektórych rodzajów nowotworów, m.in. raka jelita grubego czy raka piersi. Regularne jedzenie kapusty pomaga także w obniżeniu ciśnienia krwi i zapobiega chorobom serca.
Kapusta to także warzywo, które idealnie sprawdzi się w diecie diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika, dzięki czemu osoby z cukrzycą mogą sięgać po nią bez obaw.
Przepis na młodą kapustę z boczkiem jest bardzo prosty. Przygotuj następujące składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 500 g wędzonego boczku,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- cukier,
- pęczek kopru.
Kapustę obierz z liści wierzchnich. Następnie umyj ją i poszatkuj.
Drobno pokrojoną kapustę wrzuć do garnka i zalej 250 ml wrzącej wody, dodaj odrobinę soli i cukru. Gotuj na małym ogniu.
Boczek pokrój w kosteczkę, cebulę obierz i posiekaj.
Następnie boczek podsmaż na patelni, po chwili dodaj cebulę i podduś. Boczek i cebulę dodaj do kapusty, wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
W szklance wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, dodaj także odrobinę płynu z kapusty, wymieszaj. Następnie przelej tą mieszankę do garnka z kapustą.
Do kapusty dodaj także posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku, zagotuj. Smacznego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sakiewki warzywne z grilla. Proste do zrobienia, soczyste i tanie
Jabłka zalewam masą budyniową. Ta pyszna i szybka szarlotka znika ze stołu natychmiast
Rosół może być jeszcze lepszy. Przygotuj go w ten sposób, smakuje wybitnie