Reklama
Reklama

Najlepszy boczek pieczony na święta. Nie żałuj jednej ważnej przyprawy

Pieczony boczek to potrawa, która smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej bogaty smak, soczystość oraz kruchość sprawiają, że idealnie sprawdza się podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta. Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować mięso, aby było aromatyczne i miękkie. Ten przepis cię nie zawiedzie.

Nie wiesz, jak przyrządzić boczek? W wersji pieczonej smakuje świetnie, jest jednym z najlepszych sposób na wydobycie pełni smaku tego mięsa. Z dodatkiem ulubionych przypraw staje się aromatycznym daniem, które robi furorę na świątecznym stole. Zobacz, w jaki sposób możesz je przygotować.

Jak wybrać boczek do pieczenia?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów boczku. Na szczęście wybór odpowiedniego rodzaju do pieczenia jest dość prosty — nadaje się do niego boczek surowy. To, na co warto zwrócić uwagę to jednak jakość mięsa.

Surowy boczek charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Po jego barwie możemy określić, czy jest świeży. Powinien być bardzo jasny, niemal biały. Żółty czy brunatny tłuszcz może świadczyć o nieświeżym mięsie, które nie nadaje się do obróbki.

Wybierając boczek do pieczenia, należy pamiętać, że liczy się rozmiar. Kawałek mięsa powinien być spory, a jego waga powinna wynosić minimalnie 1 kg. Zbyt małe kawałki mięsa w piekarniku mogą szybko zrobić się twarde i mało jędrne. Na strukturę upieczonego boczku wpływa również zawartość tłuszczu. Kupione przez nas mięso powinno nie być zbyt chude, ani zbyt tłuste — warto znaleźć kawałek, w którym składniki te rozkładają się dość proporcjonalnie.

Jak przygotować boczek do pieczenia?

Boczek podobnie jak każde inne mięso, powinno się marynować przez przynajmniej kilkanaście godzin. Marynatę można przygotować już dzień lub dwa przed pieczeniem. Mięso, które spędziło w niej dużo czasu, będzie bardziej kruche, soczyste i intensywne w smaku. Zbyt krótkie marynowanie mięsa to częsty błąd, który później wpływa na końcowy efekt.

Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze skórą. Są zwolennicy, którzy ją odcinają, inni decydują się ją zostawić. Obie techniki są dobre. Wystarczy zadać sobie pytanie, na czym bardziej nam zależy. Skóra podczas pieczenia stanowi swego rodzaju barierę ochronną, dzięki której mięso pomimo długiego czasu pieczenia zachowuje soczystość. Jest jednak przez nią bardziej tłuste. Osoby, które wolą chude mięso, mogą ją odciąć, aby dopasować je do swoich preferencji.

Jeśli kupiliśmy boczek z żebrami, przed obróbką należy usunąć kości.

Boczek pieczony w piekarniku. Przepis idealny na święta

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku,
  • 2 łyżki kminku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka słodkiej papryki.

Boczek dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem kuchennym. Natnij delikatnie mięso. Czosnek obierz ze skórki i przekrój go na połówki. Powciskaj go w nacięcia na powierzchni boczku. W niewielkiej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem lub oliwą. Powinna powstać gęsta papka. Natrzyj nią boczek, z każdej strony, aby całość była pokryta aromatyczną marynatą. Mięso włóż do rękawa i zawiąż boki. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Boczek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i podawaj gorące do obiadu lub pozostaw do ostygnięcia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba czy składnik na półmisku wędlin.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso