Reklama
Reklama

Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji

Podróże nie tylko kształcą, ale i pozwalają odkryć nowe smaki, które, mimo że urlop dawno się skończył, pozostają z nami na długo. Podczas wakacji w Turcji obowiązkowym punktem programu, każdego smakosza jest spróbowanie tureckich deserów. Jednym z najsłynniejszych z nich jest baklawa. W poniższym artykule podpowiemy ci, czym wyróżnia się ten smakołyk, oraz jak przygotować domową baklawę z pistacjami.

Jaki jest najlepszy deser z pistacjami? Sernik, croissant wypełniony kremem, a może lody? Chociaż o gustach, w szczególności tych kulinarnych, raczej nie powinno się dyskutować, miłośnicy wyjątkowo słodkich smakołyków, na czele z pewnością listy pistacjowych łakoci umieszczą baklawę. Deser ten pochodzi z Turcji, jednak bez problemu można zrobić go również w domu, odtwarzając smak poznany na wakacjach. Zdradzimy ci prosty przepis na baklawę z pistacjami.  

Baklawa - deser z Turcji

Wśród orientalnych deserów, które znane są na całym świecie, jednym z najpopularniejszych jest oczywiście baklawa. Wywodzi się z Turcji, jednak przygotowuje się ją także w innych krajach bałkańskich, np. Czarnogórze, Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, czy Grecji. Podobno najstarsze wzmianki o tym smakołyku pochodzą z 1473 roku, co przypadało na czasy Imperium Osmańskiego. Dawniej, w wielu krajach, deser ten przygotowywany był z okazji różnych świat, stanowił także synonim luksusu i dobrobytu.

Reklama

Baklawa, czy też baklava, przygotowywana jest z wielu warstw ciasta filo - które robione jest na bazie mąki, wody, oliwy i soli, poszczególne płaty są bardzo cienkie, mają ok. pół milimetra grubości. Przekładane są orzechową lub pistacjową masą. Blaty ciasta są również smarowane roztopionym masłem. Gotowy deser najczęściej kroi się w kształt kwadratów lub rombów. Po upieczeniu całość polewana jest słodkim syropem na bazie wody, soku z cytryny, miodu lub cukru. Czasem do nasączania używana jest również woda różana. Do dekoracji używa się pokruszonych orzechów, najczęściej włoskich, lub pistacji.

Sprawdź także: W XVI wieku uważany za lek, w przedwojennej Polsce był luksusem. Dziś albo uwielbiasz, albo omijasz z daleka

Baklawa z pistacjami - przepis

Ciasto filo możesz zrobić w domu, jednak jeśli zależy ci na czasie, możesz posłużyć się gotowym produktem ze sklepu. Przygotuj również odpowiednią formę, najlepiej sprawdzi się blacha o wymiarach 30 × 40 cm lub 30 × 45 cm, ponieważ właśnie taką wielkość najczęściej ma kupne ciasto filo.

Do przygotowania tego pysznego deseru niczym z wakacji na tureckiej riwierze, będziesz potrzebować:

  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • 1 kostki masła,
  • 60 g łuskanych pistacji,
  • 20 g cukru,
  • szczypty cynamonu.

Składniki na syrop cukrowy:

  • 150 ml wody
  • 130 g cukru,
  • 50 g miodu,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

  1. Pistacje drobno posiekaj, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  2. W rondelku rozpuść masło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160 stopni.
  3. Formę posmaruj masłem, ułóż pierwszy blat ciasta, posmaruj go rozpuszczonym masłem, następnie ułóż i posmaruj kolejne pięć warstw.
  4. Posyp jedną trzecią pistacji, następnie włóż płat ciasta i posmaruj go masłem. Czynność powtórz pięć razy.
  5. Ponownie wysyp jedną trzecią porcji pistacji, wyłóż trzecią warstwę sześciu blatów ciasta posmarowanego masłem.
  6. Wierzch deseru posyp pozostałą częścią pistacji. Deser pokrój w kwadraty lub romby.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez dwie godziny.
  8. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
  9. W międzyczasie w garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, miód, łyżkę soku z cytryny, oraz skórkę z cytryny. Odstaw.
  10. Po upieczeniu, baklawę polej gotowym syropem i poczekaj, aż ostygnie.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery