Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji
Podróże nie tylko kształcą, ale i pozwalają odkryć nowe smaki, które, mimo że urlop dawno się skończył, pozostają z nami na długo. Podczas wakacji w Turcji obowiązkowym punktem programu, każdego smakosza jest spróbowanie tureckich deserów. Jednym z najsłynniejszych z nich jest baklawa. W poniższym artykule podpowiemy ci, czym wyróżnia się ten smakołyk, oraz jak przygotować domową baklawę z pistacjami.
Jaki jest najlepszy deser z pistacjami? Sernik, croissant wypełniony kremem, a może lody? Chociaż o gustach, w szczególności tych kulinarnych, raczej nie powinno się dyskutować, miłośnicy wyjątkowo słodkich smakołyków, na czele z pewnością listy pistacjowych łakoci umieszczą baklawę. Deser ten pochodzi z Turcji, jednak bez problemu można zrobić go również w domu, odtwarzając smak poznany na wakacjach. Zdradzimy ci prosty przepis na baklawę z pistacjami.
Wśród orientalnych deserów, które znane są na całym świecie, jednym z najpopularniejszych jest oczywiście baklawa. Wywodzi się z Turcji, jednak przygotowuje się ją także w innych krajach bałkańskich, np. Czarnogórze, Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, czy Grecji. Podobno najstarsze wzmianki o tym smakołyku pochodzą z 1473 roku, co przypadało na czasy Imperium Osmańskiego. Dawniej, w wielu krajach, deser ten przygotowywany był z okazji różnych świat, stanowił także synonim luksusu i dobrobytu.
Baklawa, czy też baklava, przygotowywana jest z wielu warstw ciasta filo - które robione jest na bazie mąki, wody, oliwy i soli, poszczególne płaty są bardzo cienkie, mają ok. pół milimetra grubości. Przekładane są orzechową lub pistacjową masą. Blaty ciasta są również smarowane roztopionym masłem. Gotowy deser najczęściej kroi się w kształt kwadratów lub rombów. Po upieczeniu całość polewana jest słodkim syropem na bazie wody, soku z cytryny, miodu lub cukru. Czasem do nasączania używana jest również woda różana. Do dekoracji używa się pokruszonych orzechów, najczęściej włoskich, lub pistacji.
Ciasto filo możesz zrobić w domu, jednak jeśli zależy ci na czasie, możesz posłużyć się gotowym produktem ze sklepu. Przygotuj również odpowiednią formę, najlepiej sprawdzi się blacha o wymiarach 30 × 40 cm lub 30 × 45 cm, ponieważ właśnie taką wielkość najczęściej ma kupne ciasto filo.
Do przygotowania tego pysznego deseru niczym z wakacji na tureckiej riwierze, będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie ciasta filo,
- 1 kostki masła,
- 60 g łuskanych pistacji,
- 20 g cukru,
- szczypty cynamonu.
Składniki na syrop cukrowy:
- 150 ml wody
- 130 g cukru,
- 50 g miodu,
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
- Pistacje drobno posiekaj, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
- W rondelku rozpuść masło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160 stopni.
- Formę posmaruj masłem, ułóż pierwszy blat ciasta, posmaruj go rozpuszczonym masłem, następnie ułóż i posmaruj kolejne pięć warstw.
- Posyp jedną trzecią pistacji, następnie włóż płat ciasta i posmaruj go masłem. Czynność powtórz pięć razy.
- Ponownie wysyp jedną trzecią porcji pistacji, wyłóż trzecią warstwę sześciu blatów ciasta posmarowanego masłem.
- Wierzch deseru posyp pozostałą częścią pistacji. Deser pokrój w kwadraty lub romby.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez dwie godziny.
- Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
- W międzyczasie w garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, miód, łyżkę soku z cytryny, oraz skórkę z cytryny. Odstaw.
- Po upieczeniu, baklawę polej gotowym syropem i poczekaj, aż ostygnie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz
Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia